Hilangkan Calar Pada Kereta Dengan Kos Tak Sampai RM15! Cuba Ni Dulu Sebelum Pergi Bengkel

1623

 

Kereta calar baik kerana bergesel dengan kereta lain, pagar, penghadang jalan dan sebagainya memang boleh buat tuan punya kereta pening kepala.

Sebabnya kos untuk ‘touch up’ balik bukanlah murah. Bagi korang yang sekarang ada masalah ini boleh cuba dulu tip yang diajar oleh brader bernama sebelum ke bengkel.

Cara hilangkan calar kereta yang dikongsi di Twitter kosnya tak sampai pun RM15. Ha menarik kan!  Caranya seperti di bawah:

Dua benda kena ada

Kalau nak hilangkan calar/ paint transfer/scuff mark dengan bajet yang murah tak sampai RM 15 dua benda ini kena ada.

1. WD-40. The solution to every problem

Hilang karat, tanggalkan kotoran, licinkan mangga ketat, hilangkan kesan chewing gum dari karpet and macam macam lagi boleh buat guna benda alah ni.

2. Magic Sponge

Benda ni beza dengan sponge biasa is permukaan dia yang senang utk grab all the kotoran. Sponge ni jugak bagus simpan dekat rumah so boleh cuci bahagian kotoran degil and tak perlu sabun.

So WD-40 dekat MrDIY harga dalam RM11.30 and sponge tu dalam RM1.70 satu. Murah kan?

Cara-cara nak hilangkan calar

1. Basuh permukaan kereta dengan air biasa, hilangkan kotoran yang kasar.

2. Spray sikit WD-40 dekat bahagian scuff marks tu.

3. Slowly gosok magic sponge dekat scuff marks yg dah dispray dengan WD-40.

4. Gosok pelan pelan dan jangan tonyoh kuat sangat. Lama lama nanti scuff marks tu akan hilang.

5. Take note! Setiap kali gosok, tengok sponge korang, keluar warna apa. Kalau keluar warna kereta korang, means korang dh gosok terlalu kuat.

6. Gosok je slow slow and nanti dia akan tertanggal. Kalau tak tanggal, spray lagi WD-40 7. Last sekali bilas dengan air dan lap guna kain bersih segala kotoran yang dah tertanggal.

7. Last sekali bilas dengan air dan lap guna kain bersih segala kotoran yang dah tertanggal.

Disclaimer: Teknik ni hanya untuk buang scuff marks atau paint transfer sahaja. Untuk pengetahuan korang, kereta kita ada beberapa layer cat. And cat atas sekali tu yang kita boleh bersihkan.

Kalau calar yang dalam macam gambar bawah ni maksudnya layer cat tu dah tertanggal, memang tak leh buat apa selain pegi cat balik.

So lepas ni kalau korang tengok kereta korang calar, try dulu guna teknik di atas, sebab mungkin hanya paint transfer atau scuffmarks sahaja.

Selamat mencuba!

Sumber:

 

 

 

Tinggalkan Komen