Bila pergi kedai buah untuk beli buah-buahan biasanya tak semuanya sudah masak dan boleh terus makan. Ada yang kita kena peram dulu beberapa dulu baru boleh dinikmati.
Sebab itu kita kena tahu cara peram buah yang betul, supaya boleh digunakan membeli buah yang masih muda.
Dikongsi oleh saudara Ashraf Shuib, ada tiga cara yang boleh dipraktikkan untuk peram buah. Berikut adalah perkongsian beliau.
3 cara peram buah-buahan
Saya suka makan buah-buahan tempatan. Kalau ke kedai buah, bukan semua buah yang dijual sedia untuk dimakan. Ada yang kena peram dulu.
Kalau ada pilihan, saya akan beli sedikit buah yang masak dan sedikit buah yang belum masak. Makan buah yang masak dulu, dan peram buah yang belum masak.
Jadi buah yang dibeli boleh dimakan dalam beberapa hari dan tak rosak.
Ads
Dalam proses untuk masak, buah-buahan akan keluarkan gas ethylene. Lagi banyak gas yang dihasilkan oleh sesuatu buah, lebih cepat buah tu akan masak. Biasanya buah yang kena peram dulu adalah pisang, mangga, betik, ciku, avocado, kiwi dan nanas.
Ini cara yang boleh dilakukan untuk peram buah:
Ads
Cara 1: Guna beg kertas
Masukkan buah yang ingin diperam dalam beg kertas dan diletakkan bersama dengan sebiji pisang yang dah masak. Kemudian tutup beg kertas. Jika tiada beg kertas, boleh gunakan kotak. Jangan letakkan dalam beg plastik.
Periksa buah yang diperam setiap hari untuk elakkan terlebih masak.
Pisang masak cepat ranum kerana banyak keluarkan gas ethylene. Jadi, bila diletakkan bersama buah yang belum masak, buah tersebut akan cepat masak.
Selain pisang, boleh juga digantikan dengan epal kerana epal juga keluarkan gas ethylene yang banyak.
Cara 2: Letak dalam beras
Basuh buah yang ingin diperam. Keringkan buah. Boleh lap dengan kain bersih atau tisu. Kemudian tanam keseluruhan buah di dalam beras. Periksa buah setiap hari.
Jangan lupa tengok dalam beras, nanti buah masak ranum, beras pula akan rosak.
Ads
Cara 3: Letak kabat
Letak calsium carbide (kabat) atas kertas surat khabar. Renjiskan kabat dengan sedikit air. Bungkus calsium carbide dengan surat khabar. Apabila calsium carbide terkena air, ia akan membebaskan gas acetylene. Gas acetylene juga berfungsi seperti gas ethylene,mempercepatkan proses buah masak.
(*Calsium Carbide mengandungi arsenic dan phosphorus, yang dikuatiri boleh menjejaskan kesihatan).
Tip simpan buah masak
Peram dulu buah dan hanya letakkan buah yang sudah masak ke dalam peti sejuk. Suhu sejuk akan melambatkan pengeluaran gas ethylene dan buatkan buah masak tersebut tahan lama.
Asingkan sayur-sayuran dan buah-buahan sebelum diletakkan di dalam peti sejuk.
Buah yang diletakkan di dalam peti sejuk masih lagi akan keluarkan gas ethylene dan akan menyebabkan sayur lebih cepat rosak.
Situasi selepas banjir memang sangat menyedihkan bila melihat harta benda dan peralatan elektrik rosak akibat ditenggelami air. Peti sejuk adalah antaranya.
Namun meski tenggelam dek air banjir, kebanyakan peti sejuk ini masih oleh digunakan sekiranya dibersihkan dan dikeringkan sepenuhnya. Perkongsian dari Facebook Kelate Loni boleh dijadikan panduan.
1. Perkara pertama yang penting untuk memastikan peti sejuk boleh digunakan selepas banjir adalah semasa air naik, terus tutup suis.
2. Jangan sesekali menghidupkan suis peti ais sebaik sahaja banjir surut selagi ia tidak dibersihkan dan kering sepenuhnya.
3. Bersikan peti sejuk dari sebarang selut dan pasir dari bahagian dalam hingga ke luar.
4. Kemudian periksa bahagian belakang peti ais atau PCB box. Pastika bersih daripada anah dan lumpur.
5. Biarkan peti ais kering sepenuhnya, sekurang-kurangnya selama lima hari
6. Apabila sudah benar-benar kering, cuba hidupkan suis. Insya-Allah, peti ais boleh berfungsi sepert biasa.
Kita memang selalu masak ayam paprik kat rumah sebab senang. Tapi lepas ini apa kata kalau nak masak lagi kita ikut cara Khas Fena ini.
Punyalah sedap katanya sampai kita takkan pesan ayam paprik ini lagi kalau makan kat restoren. Buat sendiri lagi sedap.
Punyalah sedap ayam paprik masak cara ni
Bahan-bahannya
Bahan tumis:
Ayam – dipotong kecil
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Serai sebatang diketuk
3 sudu makan cili kisar
Bahan sos:
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos cili thai
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ikan
1/2 sudu makan kicap manis
Air panas setengah mangkuk
Daun limau purut
Langkah demi langkah
1. Mula mula panaskan minyak, letak banyak sikit sebab kita nak tumis cili kisar. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia yang dihiris bersama serai.
2. Bila bahan tadi garing boleh masuk cili kisar. Masak sampai garing, pecah minyak.
3. Kemudian masuk ayam. Masak sampai ayam kecut, atau sampai masak.
4. Masukkan semua bahan sos tadi.
5. Masuk air panas setengah mangkuk. Biarkan mendidih.
6. Dah mendidih masuk segala jenis sayur yang kita suka. Jangan lupa 6 biji cili padi diketuk.
7. Akhir sekali jangan dilupa daun limau purut. Tak letak ni tak jadi paprik. Buang tulang tengah daun ya.
8. Agak sayur dah lembut boleh la tutup api. Tak perlu tambah garam atau perasa lain lagi dah. Sos tadi dah cukup bagi rasa yang mabelesss. Tak caya kena cuba.
Sambal daging cili api antara lauk pedas yang sedap dimakan waktu tengah hari. Menggunakan cili api yang agak banyak sambal ini hanya untuk yang biasa makan pedas.
Sebab pedasnya berapi sampai buat peluh dan air mata kita mengalir, tapi masa yang sama tak boleh berhenti makan.
Hidangan ini juga tak perlukan banyak lauk sampingan, cukup ada telur mata dan kicap. Nak makan lauk ini saja dengan nasi pun sudah lengkap rasanya.
Sambal daging cili api pedas berapi
Bahan-bahan
1kg daging -dihiris nipis
15-20 ulas cili api merah
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
Bahan sos dan perasa
1-2 sudu besar sos tiram
4-5 sudu besar sos cili
1-2 sudu besar kicap pekat manis
Garam secukup rasa
Gula perang secukup rasa
Bahan dihiris
Bawang besar
Kacang panjang
Cili merah (belah dua)
Cara memasak sambal daging cili api
1. Daging yang dihiris kemudian digoreng 70 peratus masak (gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit). Ketepikan.
2. Kisar cili api merah dan bawang putih terlebih dulu sehingga halus, kemudian masukkan bawang besar, kisar sekejap sahaja supaya bawang besar tidak terlalu hancur.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dan naik bau.
4. Tambahkan sos dan perasa iaitu garam, gula perang, kicap pekat manis, sos tiram, dan sos cili. Kacau rata dan biarkan seketika supaya semua bahan sebati dan rasa cukup seimbang.
5. Masukkan daging yang telah digoreng. Kacau rata dan biarkan seketika sehingga daging menyerap rasa sambal.
6. Akhir sekali, masukkan bahan hiris. Kacau rata dan masak sebentar supaya bahan hiris sedikit layu namun masih rangup.
Sedia untuk dihidangkan dengan nasi dan boleh terus makan.
TIP
-Jika mahu rasa ‘pedas berapi’ tambah cili api.
-Sesuaikan gula mengikut citarasa, terutama jika suka rasa manis pedas.
Masalah siling atau dinding 'leaking' di kediaman bertingkat memang boleh berpanjangan malah mampu mencetuskan konflik.Mana tidaknya kediaman kita dah cantik di deko tapi dek...