Dari tayar terpakai boleh jadi kerusi dan juga meja yang menarik yang cantik. Kalau kreatif inilah hasilnya, macam yang dilakukan oleh Ann Sue
Menggunakan sedikit saja modal, boleh dapat perabot tambahan yang unik, lain daripada yang lain. Cara menghasilkannya juga senang.
Bahan diperlukan
- Tayar kereta terpakai
- Kayu/Plywood ( dari almari terpakai)
- Span
- Kain
- Tali
- Gam
Cara membuat:
1. Terlebih dahulu bersihkan tayar.
2. Untuk membuat alas tempat duduk, ambil kayu dari almari terpakai potong bentuk bulat mengikut saiz tayar.
3. Kemudian alas kayu tadi dengan span (boleh guna span dari tilam terpakai.
4. Seterusnya balut pula alas kayu tadi dengan kain dan juga sekeliling tayar.
5. Untuk nampak lebih kemas lilit tali sekeliling tayar dan juga penutup tadi.
6. Dah siap! Boleh jadi tempat duduk/ stool ataupun meja.
Sumber: Ann Sue
Cara Buat Kulit Karipap Frozen Yang Crunchy & Flawless Bila Digoreng, Boleh Buat Untuk Jualan Juga
Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. Senang, boleh makan bila-bila waktu. Anak-anak pun suka. Lagi sedap kalau dapat kulitnya yang rangup dan flawles bila digoreng.
Jika selama ini selalu beli karipap frozen apa kata kita buat sendiri pula. Boleh ikut resipi dikongsi oleh Azam Abd Wahab yang menjual karipap frozen.
Turut disertakan tip untuk dapat kulit karipap yang rangup dan cantik waktu digoreng. Jika mahu buat untuk jualan pun boleh.
Resipi kulit karipap rangup
Bahan-bahan:
1 kg (satu bungkus) tepung gandum (saya guna tepung MFM Cap Ros)
3/4 cawan @ 150ml @ 15 sudu makan minyak masak
1 sudu makan marjerin (jenama apa pun boleh, saya guna Planta)
350ml @ 2 cawan @ 18 sudu @ 19 sudu aura air masak/mineral/drinking water/dari penapis
1 sudu makan air kapur yang jernih sahaja
* Saya tak letak garam, boleh saja kalau nak letak, ikut cita rasa
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan marjerin. Biarkan suam-suam dan tuang ke dalam tepung gandum.
2. Gaul rata minyak dan tepung menjadi seperti serbuk roti atau breadcrumb.
3. Campurkan air kapur dan air yg 350ml tadi.
4. Setelah itu masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Jangan terlalu lembik, keras sampai boleh uli dan tidak melekat.
5. Uli tepung sehingga sebati menjadi doh.
6. Untuk proses karipap menjadi senang. Rehatkan/biarkan doh dalam 45 minit-1 jam.
Kalau nak cepat boleh tutupkan doh yang diletakkan dalam bekas dan wrap dgn cling film. Dalam 15 minit dah boleh proses buat karipap.
Cara saya untuk no.6, setelah menjadi doh agak-agak tepung tidak melekat( jika melekat atau lembik letakkan sikit tepung. Jika keras tambahkan air).
Lalu dengan secepat kilat jadikan doh kepada bulat-bulat kecil ( selalunya untuk 1kg tepung/ 1 bungkus saya dapat dlm 100-115 biji bebola kecil).
Setelah dibulatkan kecil saya rehatkan dalam 15 minit guna cling bagi kedap udara dan doh cepat lembut dan senang untuk dibentuk. Selepas 15 minit boleh start buat karipap.
Tip buat karipap frozen
Untuk buat jualan frozen ada 2 cara bagi karipap tahan lama. Boleh tahan sehingga 2 atau 3 bulan.
1. Goreng separuh masak, sejukkan dan frozen. Karipap tak melekat.
2. Bakar guna oven api atas bawah. Suhu 150 C selama 15minit, ikut oven masing-masing. Dah sejuk frozenkan.
Untuk bekalan travel, saya goreng separuh masak tidak sesuai dibakar kerana karipap akan melt/ melekat dan rupa akan herot petot bila nak menggoreng..
Cara goreng karipap untuk dapat kulit flawless & mengerutu
Untuk karipap frozen flawless gebu gebas. Senang saja, keluarkan karipap frozen terus letak dalam minyak atas kuali buka api kecil sederhana.
JANGAN tunggu minyak panas atau defroshkan karipap. Terus letak karipap frozen yg keras tu dalam minyak yg belum dibuka api atau dipanaskan. Itu saja. karipap tak gelembung atau terbelah di tengah. Insyaallah cantik kejadiannya.
Jika nak kulit karipap mengerutu sebab ada yang suka katanya rangup dan sedap.
Selepas siap karipap boleh terus goreng dengan api yang sederhana besar. Gerutu akan terhasil tapi hanya diguna pakai untuk karipap yang sedia untuk digoreng terus. Untuk karipap frozen defrost dulu barulah digoreng.
Sumber: Azam Abd Wahab
Cara Simpan Santan Dalam Freezer Agar Tak Beku, Nak Masak Boleh Guna Terus
Ramai yang suka memasak menggunakan santan segar malah sanggup buat stok atau beli dalam kuantiti banyak kemudian simpan dalam freezer.
Cuma masalahnya bila simpan santan segar yang dibekukan ini, kena ambil masa untuk santan cair baru boleh digunakan semula.
Tapi menariknya Nur Aida Md Zainuddin ada berkongsi tip simpan santan dalam freezer agar tak beku dan senang digunakan. Malah cara ini santan tetap boleh bertahan lama.
Tip simpan santan agar tidak beku dan senang guna
Ramai beli awal santan buat stok kemudian simpan dalam peti ais. Masalahnya santan akan jadi kena dan kena cairkan dulu.
Nak bagi tip macam mana simpan santan agar santan kekal masih cair dan chill saja tanpa beku
Caranya;
1. Sediakan kertas atau surat khabar kemudian basahkan. Balut santan dengan kertas surat khabar basah beberapa lapisan. Lagi banyak lagi bagus.
2. Kemudian simpan santan yang dibalut ini dalam peti ais macam biasa. Saya simpan dalam deep freezer.
3. Bila nak guna buka balutan surat khabar dan waktu ini kita akan perasan yang mengeras cuma kertas saja. Santan dalam tak mengeras.
4. Sedia gunakan santan terus untuk memasak!
Selamat mencuba.
Sumber: Nur Aida Md Zainuddin
Step By Step Buat Sendiri Korean Chicken. Sedap! Makan Seketul Memang Tak Cukup!
Makanan Korea semakin popular ketika ini terutama kalangan anak-anak muda. Yang tak berapa muda pun tumpang sekaki juga.
Antara yang disukai adalah Korean Chicken/ ayam Korea. Ramai yang sanggup beratur panjang malah belanjakan banyak wang untuk makan ayam ini di restoren di shopping complexs.
Tapi kalau nak jimatkan masa dan duit boleh sediakan sendiri di rumah. Ayam goreng ni memang sedap, makan satu takkan cukup. Lagi pedas lagi sedap.
Cara membuatnya dikongsi oleh Wan LuQman;
Buat sendiri ayam Korea
Bahan-bahan
5 ketul kepak ayam
6 sudu kicap cair (pilih yang kurang garam)
5 sudu madu
2 sudu tomato (boleh ganti dengan cuka)
3-5 ulas bawang putih
Sedikit halia
Chili flakes (cili kering gunting halus)
Tepung ubi kayu/tepung jagung (nak lebih rangup guna tepung ubi/potato starch)
Bijan
Minyak masak
Cara membuat
1. 5 ketul kepak ayam dipotong dua. Ambil drummet dan winglet saja.
2. ‘Brine’ sekejap ayam atau maksudnya rendam ayam dalam air garam. Tujuannya untuk menambah rasa dan jadikan isinya lembap. Kemudian bilas ayam.
3. Panaskan minyak, sambil itu salutkan ayam dengan tepung.
3. Goreng, satu persatu. Goreng sampai tepung keras tapi jangan terlalu masak, sebab akan digoreng sekali lagi. Ketepikan ayam.
4. Dah siap goreng ayam, kecilkan api. Rehatkan ayam goreng.
5. Cincang halus halia dan bawang putih.
6. Panaskan semula minyak, masukkan semula ayam yang dah digoreng tadi.
7. Sambil tunggu ayam masak/ golden brown, buat sos. Tumis bawang putih, halia, chili flakes.
8. Masukkan kicap cair, diikuti dengan sos tomato.
9. Masukkan madu. Masak hingga pekat sikit. Kalau terlebih pekat, letak air supaya cair.
10. Masukkan ayam yang dah masak golden brown dalam sos.
11. Gaul sekata dan angkat.
12. Tabur bijan dan sedia untuk dimakan. Memang tak cukup seketul.
Selamat mencuba!
Sumber: Wan LuQman