Kerja meracun bagi bercucuk tanam buat yang memiliki kebun kecil atau sekadar menanam sekeliling rumah biasanya dilakukan pagi hari.
Jika ini yang selalu dipraktikkan sebaiknya tukar waktu, ini kerana meracun waktu pagi sebenarnya hanya mengganggu prestasi dan kesuburan pokok.
Perkara ini dikongsi oleh Mohd Sukeri dalam satu perkongsian beliau, selain memberikan penjelasan berdasarkan fakta.
Kerja meracun, kenapa tak buat waktu pagi
Kenapa kita tak meracun waktu pagi, tak kira racun organik atau kimia?
Waktu pagi adalah masa paling aktif untuk fotosintesis kerana stomata pada daun terbuka luas untuk menyerap gas karbon dioksida (CO₂) dari udara. Proses ini penting untuk penghasilan tenaga dan pertumbuhan pokok.
Ads
Kalau kita sembur racun waktu pagi—walaupun racun organik—ia boleh mengganggu fungsi stomata, menyebabkan ia tertutup atau stres.
Bila stomata terganggu, penyerapan CO₂ akan menurun, maka proses fotosintesis pun terganggu, lalu menjejaskan kesihatan dan prestasi pokok.
Selain itu, waktu pagi biasanya kelembapan tinggi dan cahaya matahari semakin meningkat, yang boleh menyebabkan wap racun cepat tersejat atau meninggalkan kesan terbakar (phytotoxicity) pada daun.
Ads
Jadi, waktu paling sesuai untuk meracun adalah lewat petang, bila suhu menurun, stomata mula tertutup secara semula jadi, dan pokok sedang masuk fasa rehat.
Jaga waktu, jaga pokok. Jangan racun waktu pokok tengah cari makan.
Tip Meracun dengan Selamat
Gunakan racun yang sesuai – Pastikan jenis racun yang digunakan sesuai untuk tanaman yang disembur. Walaupun racun organik lebih selamat, ia masih boleh memberi kesan jika digunakan pada waktu yang salah.
Elakkan semburan berlebihan – Jangan sembur terlalu banyak, pastikan hanya kawasan yang terjejas sahaja dirawat.
Ads
Pakai pelindung diri – Sentiasa pakai pelindung diri seperti sarung tangan dan pelindung mata ketika meracun.
Periksa cuaca – Elakkan meracun pada waktu hujan atau angin kencang kerana ia boleh mengurangkan keberkesanan racun dan meningkatkan risiko penyebaran racun ke kawasan lain.
Karipap sardin antara kegemaran ramai juga. Ini antara kuih yang selalu kita beli. Cuma kejadian biasa berlaku, nak beli karipap sardin tapi dapat kentang. Frust betul.
Untuk pembuat karipap sardin nak mudah bezakan boleh buat bentuk yang berbeza sikit, macam yang dikongsi oleh Che Pah Che Gu.
Buat sendiri karipap sardin, bentuk tiga segi
Bahan untuk kulit karipap
1kg tepung gandum
3 sudu makan tepung beras
1 1/2 cawan minyak jagung
3 sudu besar mentega
1/2 sudu teh garam
750 ml air sejuk atau air campur ais (1 1/2 cwn)
Cara membuat:
Cara panaskan minyak dan mentega. Nak guna margerin pun minyak masak pun boleh.
2. Tuang ke dalam campuran tepung beras dan gandum. Guna senduk kayu sebatikan macam serbuk roti.
3. Kemudian masukkan secawan air dulu. Sebatikan. Kalau keras tambahkan air lagi dan uli.
4. Perap selama 30 minit kemudian barulah boleh guna untuk masukkan inti.
Bahan untuk inti sardin (1 kg tepung)
2 tin sardin yang besar
1 biji bawang holland
3 ulas bawang putih
4 sudu makan lada kisar
Sedikit halia
1/2 sudu jus limau supaya hilang bau hanyir ikan.
Kulit kayu manis 2 batang.
Cara membuat
Asingkan sos sardin. Hancurkan ikan guna garfu
2. Bawang dan halia kisar kasar. Tumiskan bersama kayu manis dan cili kisar. Dah naik bau masukkan sardin dan perasakan.
3. Untuk mendapat bentuk seperti dalam gambar timbang doh dalam 40 gram.
4. Canai doh membentuk bulatan. Lipat dua bulatan doh tadi.
5. Kemudian bahagi dua separuh bulatan tadi. Boleh potong guna lidi. Nak guna belakang pisau pun boleh. Nanti akan jadi macam poket bila dibuka. Masukkan inti dan kelim macam biasa.
6. Boleh terus goreng atau boleh dibuat frozen juga.
DIY baiki paip air sendirilah jawabnya kalau dah pulas rapat tap tapi air paip tetap menitis.
Ini antara masalah paip yang biasa dihadapi di rumah sama ada paip di dapur atau dalam bilik air. Rugi kalau dibiarkan mengalir begitu saja.
Sebaiknya kerosakan ini dibaiki segera. Sebenarnya tak perlu pun panggil plumber kerana ia boleh saja dibaiki sendiri. Panduannya ada dikongsi Yan Lan, memang mudah saja pun.
DIY baiki paip air yang menitis walau tap dah tutup rapat
1. Pertama sekali sebelum buka skru paip, tutup dulu punca air. Kemudian baru buka cap guna skru mata leper.
2. Selepas buka cap, keluarkan skru menggunakan screw driver mata Phillip. Jika tiada screw driver bersesuaian boleh saja pusing ikut lawan jam untuk keluarkan valve dalamnya.
3. Brand yang mahal akan guna valve dari tembaga bukan plastik.
4. Bila dah keluarkan valve, kita akan dilihat di dalamnya ada 3 barang. Inilah yang selalu punca air menitis. Ia berlaku boleh jadi sebab tersekat dek keladak. Boleh ganti atau cuci (boleh beli di hardware).
4. Selepas ganti, masuk ikut slot yang betul atau ikut lubang yang betul. Paling penting bahagian kilat kena bersemuka. Kemudian masukkan seal.
5. Selepas itu masukkan semula valve tadi. Boleh pusing guna tangan. Kemudian pasang skru dan cap tadi.
Tengok jeruk betik ini pun dah boleh buat kita kecur air liur. Peminat jeruk memang macam ni.
Kalau teringin dan ada betik di rumah boleh buat sendiri ikut cara yang dikongsi oleh chef terkenal, Chef Asma. Jeruk betik ini tak gunakan pengawet dan rangup, itu yang sedap.
Jika dah mahir, boleh buat jualan, tambah duit poket. Bagi yang nak cuba ini cara membuatnya.
Buat sendiri jeruk betik rangup tanpa pengawet
Bahan-bahan
3 – 4 biji betik mangkal- betik yang keras bukan yang dah masak
3 sudu besar kapur makan
1 cawan cuka
1 cawan gula pasir kasar
5 sudu kecil garam halus
15 biji asam boi putih
20 biji cili padi – ( 10 biji di hiris, 10 biji tak perlu hiris) – boleh kurangkan jika tak suka pedas
Cara membuat
1.Kupas kulit buah betik nipis sahaja. Kemudian potong seperti dalam gambar di atas. Tebal lebih kurang setengah sentimeter, jangan nipis dan jangan tebal sangat.
2. Rendam dengan air paras buah betik sahaja. Masukkan kapur makan, ramas sikit kapur supaya hancur. Rendam selama 1 – 2 jam.
3.Selepas rendam, tos hingga kering bagi kering.
4. Masukkan betik ke dalam bekas, satukan dengan cuka, gula, garam, asam boi & cili padi.
5. Pakai sarung tangan, gaul hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas. Simpan dalam chiller.
6. Simpan semalaman, enak dimakan sejuk. Simpan di luar pun ok.
TIP
Wajib rendam dengan air kapur supaya betik rangup & pejal.
Pastikan jangan letak air, semasa gaul jeruk betik. Cukup dengan cuka dan gula, ini kerana gula dan betik itu akan berair. Kalau tambah air, jeruk tak boleh tahan lama dan akan menghasilkan buih.
Kalau nak buat jualan, kira sendiri kos, betik murah shj tapi bila jadi jeruk memang dijual mahal. Sedap… krup krap…
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...