Petua menggunakan air basuhan beras untuk kesuburan tanaman ramai yang maklum malah dan menggunakannya.

Tapi tahukah kita apa kandungan air basuhan beras ini yang menyebabkan sangat berkhasiat untuk tanaman hingga menjadikan ia begitu subur sekali.

Supaya kita tidak sekadar mengikut saja, ini kelebihan dan nutrisi yang ada dalam air basuhan beras hingga membuatkan ia mampu menyuburkan tanaman.

Rahsia Air Basuhan Beras Jadi Penuh Khasiat Untuk Tanaman, Lagi Elok Peram Dulu Baru Guna

Rasanya ramai geng kebun yang dah biasa guna air basuhan beras untuk buat siram pokok. Betul ke air ni bagus untuk pokok? Tinggi sangat ke nutrien yang terkandung dalamnya hingga beri kesan pada pertumbuhan tanaman? Jom kita sembang santai-santai tentang khasiat air basuhan beras.

Dalam kandungan air basuhan beras memang tersedia nutrients & mineral antaranya nitrogen, Phosphorus, potassium, calcium, zinc, iron,protein, amino acids & vitamin. Tapi dalam jumlah yang sangat kecil, tak dapat nak gantikan dengan fungsi baja yang biasa yg kita guna.

IKLAN

Untuk tumbuhan kecil/indoor plant mungkin cukup, tapi tak cukup untuk tanaman yang lebih besar. Jadi apa rahsia sebenar yg menyebabkan air ini beri kesan yang bagus pada pertumbuhan pokok.

Rahsia subur kerana kandungan kanji yang tinggi

Rahsianya terletak pada kanji atau karbohidrat yg menjadi bahan utama air beras dan bukan pada kandungan nutriennya. Kanji yang tinggi terkandung dalam air basuh beras ni bukannya menyediakan makanan untuk pokok, tapi pada bakteria yang amat penting iaitu lacto bacilli(strain yg sama yg ada dalam Yakult).Lacto bacteria ini amat berguna utk tanaman, ia menolong perkembangan mycorrhizal fungi.

IKLAN

Mycorrhizal fungi pula akan membuat rangkaian dengan akar tumbuhan(symbiosis relationship between plants & mycorrhizal). Fungi ini akan mengalakkan perkembangan akar dengan lebih baik, banyak & meluas.

Selain itu:  Anak Norman Hakim dan Abby Abadi Kini Bergelar Al-Hafiz

Secara tak langsung dapat meningkatkan tahap penyerapan air & nutrient oleh pokok. Pokok yang ada fungi ini juga tempoh jangka hayatnya lebih lama, lebih rintang pada bad pathogen, tahan pada kemarau yang melampau dan banyak lagi manfaatnya.

Rahsia Air Basuhan Beras Jadi Penuh Khasiat Untuk Tanaman, Lagi Elok Peram Dulu Baru Guna

IKLAN

Cara penggunaan air beras ada dua;

– Cara pertama mudah saja, lepas basuh terus siram.
– Cara kedua yang biasa saya amalkan peram dulu 3 hari (waktu ini beneficial microorganisms paling banyak & jumlah plant nutrients dalam meningkat 2 kali ganda berbanding cara pertama, lebih dari 3 hari dia akan mula menurun).

Kemudian bolehlah buat siraman 2 minggu sekali. Jangan kerap sangat nanti akan beri kesan tak bagus utk tanaman. Ini kerana kanji yg berkumpul banyak sangat akan mengundang bakteria & fungi jahat. Ia boleh menimbulkan masalah root rot/reput akar & masalah tanah jadi keras/air payah nak serap.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Harun Arun

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI