Sayur di pasar raya selalu dijual dalam kuantiti banyak walau pun kita nak makan sikit saja. Jadi selalu ada lebih. Bila tak kena cara simpan, sayur ini akan layu dan lembik dalam peti sejuk. Seminggu simpan dah tak boleh makan, rugi dan membazir. &

Supaya tak terus membazir boleh guna tip yang dikongsi oleh Areini Hezry untuk simpan lebihan atau stok sayur supaya tahan lama. Cara ini sayur boleh tahan berminggu-minggu.

Tip simpan ulam dan sayur tahan berminggu minggu

Saya nak share tip dan cara simpan ulam dan dedaunan kehijaun untuk tahan lama. Amat berguna utk suri yg segan nak ulang alik pergi kedai atau pun beli dalam jumlah banyak macam nak buat kenduri.

1. Daun kari
Dah 2 minggu masih fresh. Cara simpan: tak payah basuh, terus letak dalam bekas kering dan tutup rapat. Letak tempat beku. Nak guna nanti baru basuh. Boleh guna kaedah sama utk simpan daun limau purut ( Sebenarnya simpan cara ini, berbulan-bulan boleh tahan)

Tip Simpan Ulam & Sayur Berdaun Agar Tahan Lama. 4 Minggu Pun Elok Lagi

2. Daun bawang dan serai
Nampak segar kehijauan kan walau pun dah dekat 4 minggu. Cara simpan: letak air dalam bekas paras akar simpan peti sejuk. Kena rajin tukar air. Kemudian kerat hujung daun yang layu. Potong takat yang layu saja macam dalam gambar. Kaedah sama juga kalau nak simpan daun sup.

Tip Simpan Ulam & Sayur Berdaun Agar Tahan Lama. 4 Minggu Pun Elok Lagi

IKLAN

3. Petai
Dah banyak hari tapi masih handsome fresh dan rapuh biji petai. Cara simpan: simpan terus tempat beku dengan kulit tak payah kopek biji. Kalau kopek ambik biji simpan beku nanti lembikk. Tak caya buat.

Tip Simpan Ulam & Sayur Berdaun Agar Tahan Lama. 4 Minggu Pun Elok Lagi

Tip Simpan Ulam & Sayur Berdaun Agar Tahan Lama. 4 Minggu Pun Elok Lagi

4. Mempelam dan ulam-ulaman

IKLAN

Waktu ini mempelam ini dah dekat 3 minggu, tapi masih fresh dan rapuh macam baru petik dari pokok! Sama juga dengan pucuk pegaga mak beri bekal dari kampung daun masih elok tak layu.

Selain itu:  Ini Sebabnya Kita Kena Makan Kaki Ayam, Bukan Setakat Ada Kolagen Untuk Awet Muda Saja

Cara simpan: rendam dalam air pastu letak peti sejuk. Kalau pelam yang dah masak pun sama juga, beli banyak tak habis makan boleh simpan cara sama supaya tak buruk. Rekod saya simpan 2 bulan masih elok

Tip Simpan Ulam & Sayur Berdaun Agar Tahan Lama. 4 Minggu Pun Elok Lagi

5. Bunga kantan
Jiran beri bunga kantan dah seminggu. Elok molek mekar dalam peti. Cara simpan: letak dalam bekas isi air paras batang. Simpan peti sejuk.

IKLAN

Tip Simpan Ulam & Sayur Berdaun Agar Tahan Lama. 4 Minggu Pun Elok Lagi

6. Kangkung
Cara simpan: letak dalam bekas isi air paras akar smpai batang sikit. Tukar air 3 hari sekali. Kalau ada daun kuning macam dalam gambar potong dan buang.

Lagi kita petik lagi naik pucuk muda bercambah. Syok tak payah tanah nak tanam kangkung. Guna jag saja dan yang ini tak perlu letak dalam peti ais, kat letak luar ja.

Tip Simpan Ulam & Sayur Berdaun Agar Tahan Lama. 4 Minggu Pun Elok Lagi

Semoga bermanfaat

Sumber: Areini Hezry

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI