
Kalau masak hidangan mi, taugeh antara sayur antara yang selalu kita sertakan. Ada yang rasa letak lagi banyak lagi sedap.
Tapi masalah bila beli taugeh ini adalah beli RM1 pun jumlahnya banyak. Gunanya sedikit saja. Selebihnya kita simpan dan sayur ini pula tak tahan lama. Sudahnya terbuang!
Sebenarnya kalau nak pastikan ia tahan lama ada cara untuk menyimpannya. Mudah tapi ramai tak tahu. Petua ini dikongsi oleh Norhaniza Kamaruddin
Lebih dua hari dah hitam
Selalu kalau beli taugeh simpan dalam peti ais lebih 2 hari mesti dah jadi hitam hitam kan.
Saya share petua yang saya amalkan. Hanya letak sekeping asam keping dalam taugeh yang direndam air. Biar dalam peti ais. Ia akan kekal rangup.
Mula tak percaya tapi bila dah cuba sendiri barulah saya berani share.
Sumber: Norhaniza Kamaruddin
Buat Sendiri Ayam Goreng Ala McD , Jimat Rasa Sama Sebijik!

Isi Kandungan
Toggle
Ayam goreng ini memang jadi kegemaran ramai terutama yang spicy. Pedas tapi sedap. Selalunya kita termasuk anak-anak makan begitu saja.
Kalau dah sekeluarga suka, elok rasa jika kita belajar buat sendiri demi penjimatan. Kan sekarang kita kena berjimat cermat.
Boleh cuba resipi yang dikongsi Noraslina Harun ini, ramai yang dah cuba dan kata rasanya sebijik macam ayam goreng McD.
Resipi Ayam Goreng Ala McD
Bahan-bahan :
Ayam
Tepung jenama Bestari
Tepung Gandum
Tepung Beras
Serbuk Cili (jika perlu)
Minyak Masak
Reseipi ni tak memerlukan garam sebab tepung Bestari tu dah masin
Cara penyediaan:
1. Bancuh tepung Bestari bersama air sahaja. Bancuh sampai jadi sederhana pekat (ikut pada kuantiti ayam)
2. Masukkan ayam dalam bancuhan tepung tadi & perap. Makin lama perap makin lembut isi ayam & rasa pedas akan serap dalam isi ayam. Saya perap 5 jam.
3. Sediakan tepung untuk salutan pulak.
4. Campurkan tepung Bestari yang belum dibancuh dengan airbersama tepung gandum & tepung beras (saya tiada sukatan tetap. Agak-agak je. Anggaran 1 senduk tepung Bestari, 1 senduk tepung gandum 1 1/2 senduk tepung beras) macam dalam gambar. Kalau nak pedas campur serbuk cili.
5. Kemudian ambil ayam yg dah perap tadi masuk dalam campuran tepung kering & salutkan serata. Buat seketul-seketul sebab kalau buat banyak, jadi tak cantik & tak bersalut. So kena sabar masa ‘bedak kan’ ayam.
6. Masukkan ayam dah salut tadi dalam minyak panas. Nak lagi bagus goreng dalam periuk sebab minyak sekata & ayam terendam (tak perlu balik-balikkan banyak kali. Biarkan dia masak dengan tenang).
Waktu menggoreng dalam periuk atau kuali boleh la masuk kan 3-4 ketul. Jangan banyak sangat, ikut saiz periuk atau kuali.
7. Goreng hingga agak kekuningan. Angkat dan boleh terus makan.
AMARAN : Tepung Bestari ni pedas.
Selamat mencuba!
Sumber: Noraslina Harun
Tip Tanam Pokok Jambu Dalam Polibeg Saja. Pokok Kecil Tapi Dah Berbuah, Ini Caranya

Isi Kandungan
ToggleSeronok tengok hasil macam ni, pokok jambu kecil saja tapi dah berbuah. Tanam dalam polibeg saja pun. Tak perlu kawasan tanah yang luas.
Untuk dapat hasil pokok jambu begini, sebenarnya ada cara yang perlu dipraktikkan. Jika nak cuba tanam di rumah boleh ikut tip yang dikongsi oleh Pyan Sempoi melalui pengalamannya yang menanam pokok watermelon guava dalam polibeg 24×24.
Cari benih jambu jenis ini
Untuk tanam pokok jambu dalam pasu atau polibeg boleh cari benih jambu watermelon guava ini. Boleh cari di Shopee, klik SINI untuk beli.
Jenis ini sangat mudah berbunga dan mudah lekat buah sekiranya cukup keperluan air, baja dan cahaya.
Tanah yang digunakan
Medium yang digunakan adalah tanah bekas atau topsoil, tanah hitam sawit, cocoapeat, sekam bakar, sekam mentah dan kompos rumput. Tanah wajib gembur/poros.
Tip pokok rendah tapi dah berbuah
- Buang semua pucuk supaya keluar tunas baru.
- Pangkas dahan pokok supaya keluar banyak cabang dan rendang.
- Guna baja tinggi P&K (Phosphorus dan Kalium)
- Pastikan air cukup, pokok jambu suka banyak air.
- Bila buah sebesar ibu jari kena bungkus supaya buah cantik tak berulat bila matang.
Jika pokok tinggi tapi tak berbuah
Sekiranya pokok jambu cukup siraman dan baja tapi masih tak berbuah boleh jadi pokok jambu tak cukup cahaya. Kita kena faham bila pokok fokus nak kejar matahari/cahaya, pokok akan meninggi dan setiap dahan jadi panjang.
Walaupun dah cukup matang, pokok akan ‘lupa’ untuk masuk fasa berbunga/buah. Sekiranya pokok diberi ruang cahaya yang cukup, baja dan air, ia akan boleh fokus untuk berbunga/buah pula. Tambah pula jika dipangkas, pokok akan sedikit stres ia akan mula berbunga dan berbuah.
Sumber: Pyan Sempoi
Tip Pulihkan Pokok Yang Layu Akibat Terlupa Siram Atau Terlalu Panas. Jangan Terus Curah Air

Isi Kandungan
ToggleBagi yang suka bercucuk tanam melihat pokok layu macam dah nak mati memang buat hati luluh kecewa. Apatah lagi jika selama ini berharap sangat lihat pokok membesar dan berhasil.
Lagi frust kalau ia kerana kita terlupa siram, atau gara gara cuaca panas. Kalau berlaku kejadian begini sama ada pada pokok bunga atau sayur, jangan panik. Cepat cepat buat langkah seperti yang dikongsi oleh Mohd Azrin Roselan .
Tip pulih pokok layu
Hati mana tak remuk dan luluh hati bila lihat pokok layu macam dah nak mati. Gara-gara cuaca panas atau terlupa siram pokok.
Jangan panik. Tarik nafas dalam-dalam untuk bertenang. Ini cara saya nak pulih pokok yang layu.
1. Jangan terus curah atau siram air pada pokok nanti pokok akan lecur dan tidak dapat diselamatkan.
2. Ambil besen air. Letak pokok yang layu dalam besen. Isi air dalam besen sehingga paras pasu.
3. Kemudian biarkan dalam sejam lebih, bergantung pada keadaan pokok. Biarkan akar pokok menyerap air untuk pulih sendiri.
4.Hasilnya, pokok Insya- Allah akan segar semula.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Mohd Azrin Roselan