Sardin dalam tin ini selalu jadi lauk hujung bulan kita. Biasanya kita masak sambal, digorang atau dijadikan gulai.
Tapi lepas ini boleh cuba buat sardin masak kicap pula. Bagi yang tak pernah dengan atau merasainya boleh masak ikut resipi perkongsian Amira Johan ini
Cara buat sardin masak kicap pedas pun
Bahan-bahan
1 tin sardin
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 sudu besar kicap pekat manis Jalen
3 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos seafood
4 tangkai cili api
Gula/Garam
1 biji ubi kentang -dipotong
Ads
Cara memasak
1. Goreng dulu ubi kentang hingga garing. Angkat dan ketepikan.
Ads
2. Tumis bawang hingga naik bau dan layu, kemudian masukkan cili kering kisar serta sos dalam tin sardin sedikit dalam 2-3 sudu besar. Tumis hinga pecah minyak dengan api sederhana
3. Kemudian masukkan kicap pekat manis, sos seafood dan tambah sedikit air (ikut kuantiti kuah yang diingini).
Ads
4. Akhirnya ssekali baru masukkan sardin, ubi kentang & cili api. Perasakan dengan gula garam. Masak sekejap kemudian tutup api, siap!
Raised bed garden tak semestinya kena ruang luas, kawasan kecil sudah mencukupi. Tetap boleh bercucuk tanam untuk makan sendiri.
Inilah yang dipraktikkan oleh Lynda Hassan. Jika sebelum ini menanam sayur dalam botol, dia kemudian mencuba pula kaedah penanaman dalam petak atau raised bed garden.
Ringkas saja petak yang dibuat tapi sayur-sayurannya tetap subur, hasil air semburan bunga cengkih. Berikut adalah perkongsian beliau bagi yang ingin mencuba.
Cara tanam sayur dalam petak
Sebelum ini tanam sawi & kangkung dalam botol. Bila tengok orang tanam dalam petak-petak kita pun nak cuba.
Ini first time tuai sawi tu. Alhamdulillah segar bugar. Ada sikit daun kena makan dengan belalang, serangga perosak lain tiada.
Cara saya buat:
Saya guna 100% tanah sawit, kedalaman tanah lebih kurang satu jari.
Buat petak dari kayu terpakai saja.
Boleh juga buat atas laman bersimen tapi sebelum masukkan tanah, alas dulu dengan plastik.
Biji benih semai dulu di tempat lain, selepas keluar empat daun baru alih ke petak.
Siram dan letak baja, saya guna baja tinja arnab kerana pelihara haiwan ini.
Selepas alih ke petak lebih kurang tiga minggu dah boleh tuai hasil.
Supaya sayur subur dan tak kena serangan serangga guna semburan air bunga cengkih. Sembur pada daun dan batang.
Cara buat air semburan bunga cengkih
Ambil periuk masukkan 2-3 liter air.
Tambah 2-3 sudu bunga cengkih dalam periuk.
Rebus hingga mendidih dan tutup api.
Biarkan air semalaman.
Esoknya boleh masukkan dalam botol penyembur. Letak 1/2 air cengkih dan tambah air paip biasa hingga penuh botol.
Sembuh pada daun dan batang pokok sayur. Hari-hari pun boleh.
Pati cengkih yang lebih simpan untuk kegunaan lain hari.
Punca peti sejuk cepat rosak boleh jadi kerana cara penggunaan kita sendiri. Baru dua tahun guna dah mula rosak. Ini yang buat kita geram, nak baiki memang makan modal.
Boleh habis beratus-ratus terutama kalau komponen penting yang rosak. Sebenarnya ada banyak punca peti ais rosak disebabkan cara kita sendiri menggunakannya. Boleh semak 7 punca ini, kalau selalu buat eloklah hentikan.
Punca peti sejuk cepat rosak
1. Letak Makanan Masih Panas Dalam Peti Sejuk
Kebiasaan ini menyebabkan kompresor bekerja lebih keras untuk menurunkan suhu, yang akhirnya boleh merosakkan komponen dalaman peti sejuk. Sebaiknya, biarkan makanan sejuk dahulu sebelum disimpan.
2. Terlalu Kerap Membuka Pintu Peti Sejuk
Membuka dan menutup pintu peti sejuk terlalu kerap menyebabkan suhu dalaman berubah-ubah. Ini memaksa peti sejuk bekerja lebih keras untuk menstabilkan suhu, sekali gus mempercepatkan kerosakan komponen.
3. Menyimpan Makanan Tanpa Penutup Rapat
Makanan yang tidak ditutup dengan baik akan mengeluarkan wap air, meningkatkan kelembapan di dalam peti sejuk. Ini boleh menyebabkan pembentukan ais berlebihan, mengganggu aliran udara dan mengurangkan kecekapan penyejukan.
4. Menyimpan Terlalu Banyak Makanan
Memenuhkan peti sejuk melebihi kapasiti boleh menghalang peredaran udara sejuk. Ini menyebabkan suhu tidak diedarkan dengan sekata, menjadikan sesetengah bahagian lebih sejuk berbanding yang lain.
5. Tidak Membersihkan Peti Sejuk Secara Berkala
Debu dan kotoran yang terkumpul di bahagian belakang atau sekitar sistem penyejukan boleh menyekat aliran udara. Ini menyebabkan peti sejuk bekerja lebih keras untuk mengekalkan suhu, sekali gus mempercepatkan kerosakan.
6. Meletakkan Barang Panas di Atas Peti Sejuk
Meletakkan barang panas seperti microwave, cerek dan sebagainya di atas peti sejuk boleh meningkatkan suhu sekelilingnya, memaksa peti sejuk bekerja lebih keras untuk menyejukkan ruang dalamannya.
7. Tidak Tetapkan Suhu dengan Betul
Menetapkan suhu terlalu rendah bukan sahaja membazir tenaga elektrik tetapi juga boleh menyebabkan makanan membeku secara tidak sepatutnya. Sebaliknya, suhu yang terlalu tinggi pula boleh menyebabkan makanan cepat rosak dan basi.Set suhu pada kadar yang sederhana adalah yang terbaik.
Makan popia mini macam ni memang sedap. Waktu raya ini pun memang banyak dijual cuma harganya agak mahal.
Kalau tak sanggup nak beli, boleh cuba buat sendiri. Kalau nak mudah ikut perkongsian Eiyda Qishh NJ ini.
Ambil kulit popia, potong segi tiga macam ni. Dapat 8 potongan, guna pisau saja. Lepas potong jangan dedahkan, letak dalam bekas. Boleh juga tutup dengan kain.
Boleh guna popia jenis ini senang, lepas susun masuk dalam bekas.
2. Susun popia yang dah dipotong begini supaya boleh letak serunding sekali gus. Boleh guna serunding yang dah siap.
3. Kemudian ambil satu potongan, lipat kiri dan kanan. Kemudian gulung dari bawah ke penjuru atas.
4. Akhir sekali letak sedikit air supaya melekat, popia tak terburai.
5. Boleh guna popia ready made macam yang dalam botol ni.
6. Dah siap, bolehlah digoreng. Kalau tak habis goreng boleh simpan dalam freezer, untuk digoreng kemudian hari.
Masalah siling atau dinding 'leaking' di kediaman bertingkat memang boleh berpanjangan malah mampu mencetuskan konflik.Mana tidaknya kediaman kita dah cantik di deko tapi dek...