Masuk hujung tahun ini dah ramai yang membuat persediaan untuk menghadapi musim tengkujuh. Salah satu yang perlu disediakan dah tentu beras.

Supaya tak berlaku keputusan bekalan beras jika berdepan dengan banjir atau kecemasan yang lain elok juga kita simpan beras ikut cara yang dikongsi oleh Fadzielah Ayub. Cara beliau adalah dengan menyimpan beras dalam plastik vakum.

Cara simpan beras untuk kecemasan

Ini cara saya untuk simpan beras supaya tahan lebih lama. Saya simpan dalam plastik vakum ni supaya beras tahan lama dan tidak rosak. Nak masak, baru buka.

Tip ‘Pack’ Beras Untuk Simpan Supaya Tahan Lama, Penting Untuk Kegunaan Waktu Kecemasan
Bila krisis beras tengah melanda, tak salah kalau kita nak beli beras lebih dan simpan untuk keperluan masa hadapan. Tapi pastikan cara simpanan tu betul supaya tak rosak dimakan bubuk/kutu beras. Bila beras rosak, sayang pulak terbazir kan?

Tip simpan beras

1. Sebaiknya untuk simpan beras, ambil beras yang baru dibeli untuk mengelakkan kehadiran bubuk. Pastikan juga beras dalam keadaan benar-benar kering kerana lembapan akan menyebabkan beras rosak.

IKLAN

2. Sediakan plastik kedap udara dan sebaiknya bersama sealer atau alat vakum. Boleh guna yang ini juga, lebih senang.

Tip ‘Pack’ Beras Untuk Simpan Supaya Tahan Lama, Penting Untuk Kegunaan Waktu Kecemasan

IKLAN

3. Masukkan beras dalam plastik dan vakum atau keluarkan udaran kemudian seal. Kuantiti boleh buat 1-2 kg untuk satu pek bergantung kepada saiz plastik.

4. Selepas dibungkus simpan beras ini di tempat yang kering dan stabil suhunya, elak simpan ditempat yang lembap.

IKLAN

5. Jangan letak beras yang dipek ini di tempat terkena cahaya matahari secara terus. Seeloknya simpan di tempat gelap seperti dalam kabinet.

6. Jika sebelum ini ada menyimpan beras sebegini, gunakan yang lama sebelum membuat pek beras yang baru supaya tidak disimpan terlalu lama.

Selain itu:  8 Tanda Penyakit Endometriosis Perlu Diawasi Wanita Muda Sebelum Jejas Kesuburan, Rosakkan Peranakan

Sumber: Fadzielah Ayub

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI