
Salah satu tempat dalam rumah yang wajib kita bersihkan dan akan selalu buat kita geram adalah tepi tingkap. Selalunya inilah lokasi yang penuh dengan tahi cicak.
Bukan saja nampak kotor tapi baunya pun busuk. Bagi yang ada masalah ini di rumah boleh ikut petua daripada Roslina Hashim ini untuk menghalau cicak sekali gus menghindarkan dari masalah tahi cicak di lantai dan juga tepi tingkap.
Bahan-bahan yang diperlukan ialah:
- 1/3 cuka makan
- 1/3 air
- 1/3 cecair pencuci pinggan
Cara membuat:
Campurkan kesemua bahan-bahan diatas. Sembur di kawasan yang cicak suka bersembunyi terutama berhampiran dengan lampu.
Racun ini boleh juga digunakan untuk halau semut. Lepas semburan, cicak takkan lagi berani datang di kawasan yang telah di spray tadi. Semoga membantu.
Pokok Sayur Dah Tua Tapi Buah Masih Banyak, Bersusun-Susun. Rahsianya Baja Kulit Buah Saja

Pokok sayur dah tua tapi buah masih banyak bersusun-susun, sampai tak ‘termakan’ hasilnya. Rahsianya cuma guna baja organik buat sendiri dari kulit buah!
Ini merupakan perkongsian Ridzuan Khalid yang bercucuk tanam di kediamannya. Mempraktikkan penggunaan baja kulit buah ini, beliau turut berkongsi cara pembuatannya.
1. Boleh guna kulit buah seperti pisang, tembikai, mangga, limau dan sebagainya. Pisang lebam buruk pun boleh! Paling bagus kulit pisang.
2. Masukkan kulit buah ini dalam bekas, dan campurkan dengan air tapi tak perlu banyak kerana akan ada banyak air keluar dari kulit buah.
3. Masukkan gula merah.Kalau malas bancuh gula merah beli je molasses (gula merah lembu). Peram selama 2 minggu tapi pastikan buat lubang pada penutup botol kerana ada gas terhasil. Nanti meletup pula.
4. Selepas 2 minggu dah boleh guna, tapi sebelum guna tapis terlebih dulu.
6. Sukatan penggunaan, guna penutup mineral water letak dalam 3/4 penutup saja. Campur dengan air penuh botol 1.5L kemudian bolehlah siram 2-3 minggu sekali. Hasilnya boleh dilihat dalam 2 minggu.
Nota: Jangan buang hampas peraman pada pangkal pokok. Layu pokok nanti.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Ridzuan Khalid
DIY Toilet Bomb, Campak Seketul Selesai Masalah Lubang Toilet Berkeladak!

Bab cuci bilik air atau tandas memang memenatkan. Bila lama tak dibersihkan lagilah kotoran akan melekat termasuklah termasuklah di lubang tandas.
Dah disental pun masih juga berkeladak. Bagi menyelesaikan masalah ini Puan Suhaili Baharudin berkongsi DIY toilet bomb untuk membersihkanya tanpa perlu memberus.
DIY toilet bomb, campak seketul selesai masalah
Lubang toilet yang berkeladak menakutkan mata itu boleh dicuci semudah abc. Campakkan saja seketul selesai masalah. Jom buat.
- Bahan-bahan yang diperlukan
1 cawan – Sodium bicarbonate (baking soda)
1/4 cawan – citric acid (boleh cari di kedai bakery)
1 sudu hydrogen paroxide (cari di farmasi)
2. Campurkan sodium bicarbonate dan citric acid. Gaul rata dan pastikan tak berketul.
3. Masukkan 1 sudu hydrogen paroxide. Jangan lebih.
4. Gaul lagi. Ia sepatutnya rupa begini. Tak berketul dan tak terlalu basah.
5. Masukkan dalam bekas acuan. Biarkan 4 jam.
6. Selepas 4 jam keluarkan dan letak dalam bekas comel.
7. Campakkan saja seketul dalam lubang tandas rumah, masalah selesai. Segala yang berkeladak tu akan hilang.
Selamat mencuba!
Sumber: Suhaili Baharudin
Cara Buat Sos Bolognese Frozen, Boleh 5 Kali Makan. Rasa Lagi Sedap Dari Sos Segera

Isi Kandungan
Toggle
Hidangan spageti terutama spageti bolognese memang selalu kita sajikan. Tak kira masa boleh makan dari pagi sampai ke malam. Jadi memang berbaloi sangat kalau standby sos bolognese frozen ini.
Senang bila nak makan ambil dan defrost saja. Nak lagi mudah boleh ikut cara yang dipraktikkan oleh Erni Abu Samah.
Jika ikut cara yang dikongsi oleh beliau, sos ini boleh buat untuk 5 kali makan dan tahan hingga 6 bulan. Malah menurut beliau rasanya lagi sedap dari sos segera.
Buat sendiri sos spageti frozen, tahan 6 bulan boleh 5 kali makan
Sementara ada mood kita buatlah sos speghetti frozen, standby untuk Ramadan. Biasanya bila dah hujung puasa, tak lalu dah nak makan nasi.
Masukkan dalam paket kecil dan simpan dalam freezer, sos oni boleh tahan 6 bulan. Saya buat 6 kilo dapat 5 kali makan. Rasanya lagi sedap berganda dari sos dalam botol.
Bahan-bahan
7 kg tomato merah -buang kulit, biji dan kisar
5 biji bawang besar -didadu
15 ulas bawang putih – dipecahkan dan didadu
3 – 4 sudu besar garam
2 sudu besar – gula
Origano, parsley, basil (serbuk kering) – 2 sudu besar setiap satu
2 susu besar chili flakes
2 sudu besar lada hitam
Bay leaves
2 tin besar tomato puri
2 tin cendawan hiris (optional) ( letak 1/2 jam terakhir)
Cara membuat
1. Panaskan sedikit minyak jagung, tumis bawang besar, bawang putih. Jangan garing, cukup layu saja.
2. Masukkan tomato yg dikisar halus.
3. Masukkan 2 tin tomato puri bersama garam, gula, lada hitam dan semua daun herba.
4. Reneh atas api kecil dalam 2 jam. Kurang 2 jam sikit pun boleh.
5. Setengah jam terakhir masukkan cendawan yang dihiris.
6. Dah bila kuah dah sejuk masukkan dalam paket kecil sebelum simpan dalam freezer. Kuah spageti bolognese ini boleh tahan sehingga 6 bulan.
Cara penggunaan sos
Bila nak makan hanya perlu tumis daging cincang, tambah sos di atas dan perisakan ikut citarasa. Boleh juga tambah beefball. Boleh jadi sos lasagna atau piza.
Tip buang kulit tomato
Kelar kulit tomato kemudian celur dalam air menggelegak hingga nampak kulitnya terkoyak. Jangan lama, nanti lembik. Nanti kulit tomato mudah dikupas macam kupas pisang.
Selamat mencuba.
Sumber: Erni Abu Samah