Gas habis waktu tengah masak memang perkara yang boleh terjadi. Boleh boleh spoil mood memasak dibuatnya.
Tambah lagi jika nak dapatkan tabung gas baru ambil masa kerana rumah jauh dari kedai atau tiada penghantaran.
Dalam keadaan begini memang ramai yang akan simpan semula bahan memasak dan cara pesan saja melalui online.
Tapi kalau perut dah lapar dan masakan sudah hampir siap takkan nak simpan pula. Kalau macam ni boleh sambung memasak tanpa gas yang dikongsi netizen di laman Tik Tok.
Caranya cuma sediakan tisu dan juga minyak masak. Langkahnya boleh ikut seperti di bawah.
Gas habis tengah masak , boleh sambung guna kaedah ini
1) Mula-mula sediakan tisu dan minyak masak atau minyak terpakai.
Ads
2. Tuang minyak masak dalam kuali atau atas permukaan rata tahan api seperti batu penggiling atau batu cobek.
2) Ambil beberapa helai tisu, keronyok dan masukkan ke dalam kuali yang berisi minyak
Ads
3) Nyalakan api pada tisu
4) Letakkan stove bracket dalam kuali
5. Letakkan periuk dan teruskan memasak seperti biasa. Menurut perkongsian netizen kaedah ini bukan setakat boleh goreng telur, goreng ayam, masak sambal tumis sedikit pun boleh.
Ads
6. Untuk menggunakan api kecil tenggelamkan tisu lebih, jika mahu memadamkan api setelah selesai memasak, celupkan saja keseluruhan tisu dalam minyak
Walaupun telefon bimbit dibawa ke mana saja tapi ramai juga yang lupa menetapkan info penting di dalamnya.
Nombor dan orang yang perlu dihubungi ketika berlaku kecemasan pada diri kita supaya mudah untuk orang lain menghubungi insan terdekat bagi memaklumkan perkara yang berlaku.
Bayangkan kita pengsan akibat kemalangan dan sebagainya tapi orang yang menjumpai tak tahu siapa untuk dihubungi selain polis dan ambulan.
Oleh itu ambil sedikit masa dan buat tetapan ini di telefon bimbit kita. Bagi pengguna Iphone boleh gunakan fungsi Medical ID dalam apps Health.
Ia memaparkan nombor telefon yang boleh dihubungi meskipun telefon bimbit dalam keadaan screen locked.
Tekan apps Health (yang ada bentuk hati tu).
2. Tekan profile kita bahagian kanan atas (sebelah Browse)
3. Pilih Medical ID.
4. Masukkan atau pilih dari senarai contact orang yang akan dihubungi jika berlaku kecemasan. Kemudian pastikan kita pilih Emergency Access dalam mood ‘Show when locked’. Jadi bila screen telefon bimbit lock, tak tahu password orang lain boleh tetap hubungi nombor yang ditetapkan ketika kecemasan.
5. Bila dah set medical ID, inilah hasilnya. Bila tekan butang tengah telefon bimbit akan keluar paparan Enterpascode. Bila tekan ‘Emergency’ di bahagian bawah kiri.
6. Bila tekan ‘Emergency’ kan terpapar ‘Medical ID’ yang bila ditekan akan memapar nombor yang boleh orang lain hubungi bila berlaku kecemasan pada kita. Selain itu bila nombor kecemasan ini dihubungi, ia juga menghantar mesej lokasi di mana pemilik telefon berada.
Medical ID ini juga berguna jika kita tercicir telefon, mudah untuk orang lain yang baik hati nak pulangkan telefon bimbit.
Selalu bila goreng ikan cencaru sumbat minyaknya akan jadi hitam. Untuk goreng ikan seterusnya kita kena tukar minyak baru pula. Jadi banyak pulak penggunaan minyak.
Supaya tak guna minyak yang banyak, boleh guna tip yang dikongsi oleh Ariza Kak Chik ini.
Tip ini katanya diperoleh daripada laman TikTok @richardiscooking dan dipraktikkan.
Jernihkan semula minyak lepas goreng ikan cencaru sumbat
Pernah jadi masalah macam ni bila goreng ikan cencaru sumbat? Kadang-kadang untuk goreng ikan seterusnya kita terpaksa tukar minyak baru kerana dah hitam.
Petua untuk jimatkan minyak dan tak payah tukar baru ialah dengan guna tepung jagung. Caranya;
1.Ambil 3-4 sudu besar tepung jagung yang ditambah dengan air.
2. Bancuh tepung tadi dan tuang air tepung jagung dalam minyak gorengan hitam yang sedang panas.
3. Biarkan seketika, nanti kita akan dapati kotoran yang ada dalam minyak akan melekat pada bancuhan tepung tadi dan minyak akan kembali jernih.
Minyak dah jernih ini bolehlah goreng ikan seterusnya. Jadi tak perlu tuang minyak baru.
Tip ini guna boleh digunakan untuk membersih dan jernihkan kembali minyak untuk gorengan lain juga.
Masakan ringkas saja sup telur suhun tapi bila makan terasa sedapnya dan puas walau hanya ini lauknya. Ini juga lauk nostalgia yang dimasak oleh mak-mak kita dulu.
Kembali popular bila dikongsi oleh Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajjah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah menu memang sangat ringkas. Tapi untuk dapat sup telur yang sedap, telur tak berterabur boleh ikut tip yang dikongsi oleh Yatie Kitchen ini.
Bahan-bahan
Bawang merah
Bawang putih
Telur
Suhun
Mushroom seasoning
Cara membuat:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih sampai garing kemudian masuk air. Biar mendidih.
2. Sebaik air mendidih, tutup api dan pecahkan telur supaya putih telur tak berterabur.
3. Biarkan lebih kurang 5 minit atau agak-agak telur dah masak barulah buka kembali api.
4. Sebaik mendidih, terus tutup api dan masukkan suhun, daun sup atau daun bawang dan mushroom seasoning. Siap.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...