Bagi yang guna langsir railing, kerja buka dan pasang semula cangkuk langsir ini selepas basuh atau bila tukar langsir baru memang agak mencabar.
Tapi perasan tak cangkuk langsir railing ini ada dua jenis iaitu, cangkuk di tengah dan satu lagi cangkuk di atas.
Biasanya kita ‘belasah’ saja guna yang mana-mana pun. Haaa…salah tu! Ramai tak tahu sebenarnya dua cangkuk ini berbeza fungsi.
Kalau salah guna cangkuk, langsir nampak tak kemas, railing kelihatan dan langsir pun boleh tersangkut. Cara guna cangkuk yang betul dikongsi oleh Mea Edie.
Ads
Cangkuk railing ada 2 jenis
Kot ada yang dah lupa atau tak tau lagi. Saya share semula tentang jenis cangkuk dan fungsinya.
No.1 untuk day curtain (railing belakang)
Ads
No.2 untuk night curtain (railing depan)
Fungsi pun berbeza
Ads
Fungsi cangkuk no.1 supaya langsir tidak tersangkut pada braket railing.
Fungsi cangkuk no.2 untuk menutup railing
Nampak sama tapi tak serupa. Untuk pengguna double railing pastikan guna cangkuk yang betul.
Sejak pemakaian kasut hitam diperkenalkan di sekolah, harga kasut putih dah makin turun. Di kedai, kita boleh dapat dalam RM10-RM15 sepasang saja.
Waktu harga tengah murah kita boleh ambil peluang hasilkan kasut yang berbeza dan bergaya dari kasut putih ini. Semuanya terletak pada kreativiti!
Macam yang dikongsi oleh Rosmawati Mohd Zuki. Kasut putih dilukis dengan corak yang ringkas tapi cantik. Barulah gaya lain daripada yang lain.
Bahan cuma marker fabrik
Bahan yang digunakan cuma kasut putih dan juga marker khas untuk fabrik ( Unicorn Fabric Marker. Harganya cuma RM12.50 dan ada pelbagai warna.
Jangan bimbang lukisan pada kasut takkan luntur jika dibasuh melakukan dibasuh menggunakan peluntur.
Bagi yang nak mencuba boleh saja guna pakai idea ini tapi hasil lukisan boleh ikut kreativiti sendiri. Boleh jadikan karya Rosmawati sebagai rujukan ya.
Walaupun kuih ini asal daripada Kelantan tapi ramai saja dari negeri lain yang menggemarinya.
Cuma bila nak buat sendiri selalu ada masalah cek mek jadi keras, air gula terkeluar dan rupa parasnya tak menjadi elok.
Sebenarnya nak buat kuih ini ada tip dan tekniknya, barulah kuih cek mek molek ini jadi ‘jelita’. Dikongsi oleh Ju Mohamad, in rahsianya.
Tip rahsia kejelitaan cek mek
Tip buat adunan
– Sukatan adunan bergantung pada ‘keadaan’ ubi. Ada ubi ok. Kadang-kadang nasib tak baik, terkena ubi lembik walaupun jenis sama.
– Saya guna ubi keledek kulit berwarna oren (isi oren). Rebus ubi dengan sedikit garam sampai empuk, biarkan kering air (jangan letak air banyak sangat).
– Kemudian sejukkan ubi, saya sejukkan depan kipas.
– Seterusnya lenyek ubi, boleh guna tapak gelas atau lesung batu.
– Uli bila ubi dah sejuk. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sampai tepung tak lekat pada tangan. Jangan guna banyak tepung nanti kuih keras.
– Tepung ini digunakan untuk ubi keledek jadi doh saja, jadi guna sedikit saja.
– Ada tip letak baking powder, ada yang letak marjerin. Untuk adunan saya guna tepung gandum saja. Tak tambah apa-apa kecuali garam yang dimasukkan semasa rebus ubi. Jika tak cukup masin boleh tambah waktu ini.
– Sebaiknya uli adunan sebelah malam, bulat-bulatkan, letak dalam peti ais. Bulatkan kosong tanpa gula, nak goreng nanti baru letak gula. Esok baru goreng. Nanti tepung jadi cantik. Tak bau gandum.
Tip menggoreng
– Mula-mula masukkan cek mek dalam minyak, besarkan sikit api. Golek-golek bagi bahagian lapisan luar jadi KULIT. Selepas itu baru perlahankan api.
– Teknik ini kita digunakan untuk elakkan dari cek mek jadi buncit dan pecah keluarkan air gula semasa goreng disebabkan api perlahan.
– Lagi satu letak gula masa nak menggoreng. Dah letak gula, bentukkan terus masuk dalam kuali. Gula terpulang nak letak banyak mana. Saya letak gula banyak, masa nak makan saya buang sikit air gula sebab manis sangat.
Adakah anda menggunakan nama anak sebagai password? Atau adakah anda gemar memilih nama mudah seperti bon007, trustno1 atau abc123?
Jika ya sila tukar sekarang! Apatah lagi di negara ini aktiviti scammer cukup berleluasa.
Jika kita menggunakan password seperti ini maka kita adalah sasaran mudah penggodam.
Penggodam tahu orang ramai menggunakan kata laluan bermula huruf besar dan sering menggunakan kata laluan sama di semua laman web.
Ini juga salah satu dari password terburuk!
Amaran itu dikeluarkan kerana pihak berkuasa sering menerima kes penipuan menerusi talian yang dilihat semakin membimbangkan.
Bukan saja Malaysia, Australia juga contohnya menanggung kerugian lebih AS$8.5 juta (RM36 juta) setahun.
Ekoran itu syarikat aplikasi keselamatan dan penyedia perkhidmatan, SplashData telah menyenaraikan password mudah yang sering jadi sasaran scammer.
SplashData menganggarkan hampir 10 peratus pengguna menggunakan sekurang-kurangnya kata laluan dalam senarai 25 teratas kata laluan terburuk dengan tiga peratus menggunakan kata laluan terburuk iaitu ‘123456’. Berikut senarai 10 kata laluan terburuk iaitu:
123456
password
123456789
12345678
12345
111111
1234567
sunshine
qwerty
iloveyou.
Senarai 100 kata laluan paling buruk termasuklah perkataan atau nombor mudah seperti ‘111111’, ‘sunshine’, ‘princess’, ‘666666’dan ‘654321’.
Syarikat itu mencadangkan kata laluan perlu menggunakan tidak kurang 12 huruf berbeza dan setiap akaun perlu menggunakan kata laluan berlainan.
Selain itu, sekiranya buntu untuk mencipta kata laluan boleh mencuba sekurangnya 12 aksara termasuk simbol seperti $,?%, secara rawak supaya penggodam sukar menembusi sistem.