Pokok pisang antara tanam yang biasa kita tanam di rumah. Selepas berbuah pokok ini biasanya kita potong atau dibiarkan reput begitu saja.
Tapi ramai tak tahu batang pisang ini sebenarnya boleh digunakan semula. Ia boleh dijadikan baja mol untuk kesuburan tanah dan tanaman.
Menurut pekebun Azuan Abdullah dalam batang pisang, terdapat enzim gibrelin asid (GA3) secara semulajadi. GA3 ini berupaya membuatkan daun dan buah jadi lebih cepat besar.
Macam mana nak buat? Boleh guna perkongsian beliau
Guna semula batang pokok pisang jadi baja mol
Bahan yang diperlukan
Batang pisang dara : 4 kg
Gula merah : 4 kg
Bekas plastik yang sesuai : 1 unit
Kertas tanpa karbon : Ikut keperluan
Tali : Ikut keperluan
Pisau : 1 unit
Papan lapik : 1 unit
Ads
Langkah menyediakan mol dari batang pisang
1. Mula-mula, kita potong batang pisang. Potong nipis-nipis secara menyerong. Lagi serong lagi baik sebab lagi luas permukaannya. Proses fermentasi dapat berlaku dengan optimum.
2. Ambil bekas plastic, taburkan gula merah ke dalam bekas. Memadai menutup dasar bekas sahaja. Kemudian masukkan hirisan batang pisang ke dalam bekas. Jangan terlalu tebal, cukup 2-3 inci sahaja.
Ads
3. Tabur kembali gula merah ke atas lapisan batang pisang. Ulang langkah 2 dan 3 hingga semua batang pisang dan gula merah habis. Pastikan lapisan paling atas sekali adalah gula merah.
4 Bila semua bahan dah habis dimasukkan ke dalam bekas, tutup bekas dengan kertas tanpa karbon. Ikat bagi ketat. Simpan bekas di tempat redup dan gelap. Biarkan selama 7-10 hari.
5. Selepas 7 hari, tapis larutan tersebut. Botolkan larutan mol dalam bekas yang sesuai. Eloknya guna botol yang tidak telus cahaya.
Ads
6. Pastikan buat sedikit lubang pada penutup botol supaya udara dapat keluar masuk. Jika tak ada lubang, mikrob akan mati. Simpan ditempat teduh. Boleh bertahan hingga lebih 2 tahun.
Cara penggunaan
– Setiap kali nak guna, campurkan larutan mol subur ini dengan air tanpa klorin.
– Nisbah campuran adalah 2-3 ml mol subur : 1 liter air tanpa klorin.
– Spray kabus bawah daun. Eloknya spray awal pagi.
– Jika mahu pokoka membesar bagaikan sang juara, boleh spray mol subur batang pisang ini seminggu sekali. Sangat sesuai untuk semua jenis pokok dan semua peringkat pertumbuhan.
Selain kabinet dapur, adanya bar kaunter memang memudahkan kita untuk buat kerja dapur terutama untuk persiapan memasak.
Boleh saja nak upah kontraktor untuk buat tapi kaunter bar ini juga boleh kalau nak buat sendiri terutama kalau saiznya kecil saja. Tak berbaloi pula nak upah kontraktor.
Kalau nak lagi jimat boleh buat counter bar daripada plywood seperti dilakukan oleh Syahrum Shukri ini. Elok dan kemas saja!
Jika nak buat boleh ikut step by step yang dikongsi beliau.
Projek DIY bar counter
Nak berkongsi projek DIY saya iaitu buat bar counter baru bagi menggantikan counter lama yang dah reput. Asalnya ingat nak order dengan company buat kitchen cabinet sebelum ini tapi sebab projek kecil je dan kewangan tak berapa cukup jadi cuba buat sendiri.
Counter top solid wood dan laminated board putih beli di Lazada. Kayu selebihnya beli kat hardware. Design sendiri ala kg. Janji berfungsi dan kukuh. insyaAllah.
1. Bar counter yang lama. Dah reput sebab bukan solid wood. Kena air lama-lama reput. Pakai dah masuk 2 tahun.
2. Rangka buat daripada kayu. Beli di hardware.
3. Plywood beli di hardware untuk cover bahagian bawah counter top. Plywood nipis, 3mm.
4. Separuh siap. Tunggu cat bahagian depan dan sapu wood coating untuk counter top.
5. Selepas cat bahagian plywood.
6. Apply wood coating untuk naikkan seri kayu.
7. Apply wood coating jenis clear untuk naikkan seri dan supaya tahan lama.
8. Setelah apply keseluruhan permukaan dengan wood coating. Dah nampak kemas.
Tengah panas, dapat makan kelapa jeli mememang sejuk tekak. Bukan anak-anak saja suka kita yang dewasa pun sama.
Jika selalu beli di kedai makan, kali ini cuba buat sendiri sebab nak membuatnya semudah ABC. Kalau di rumah ada banyak pokok kelapa kelapa jeli ini boleh buat berniaga pula.
Boleh ikut resipi kelapa jeli yang dikongsi oleh Nora Atikah ini.
Buat kelapa jeli semudah ABC
Bahan-bahan:
10 biji kelapa muda ambil airnya
3000 ml air
Sepaket serbuk Jeli Kelapa
2 senduk gula
Bekas kecil
Isi Kelapa – dihiris
Cara membuat
1. Didihkan air Kelapa bersama air 3000ml (saya guna 3000 ml air kelapa tak campur air).
2. Masukkan gula 2 senduk, biar gula larut.
3. Gula dah larut masuk sepaket serbuk jeli kelapa.
4. Masak hingga mendidih kemudian terus tutup api.
5. Sediakan bekas kecil, letak siap-siap isi kelapa yang dihiris. Tuang air kelapa tadi.
6. Biarkan sejuk kemudian tutup bekas. Simpan dalam peti ais semalaman. Esok bolehlah di makan waktu tengah hari yang panas. Memang sedap!
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...