Foto: Facebook Deela Perodua & GramViral

Dah menunggu lama untuk kereta idaman, akhirnya dapat juga. Memang teruja untuk ambil kereta baru tapi pada masa yang sama ada perkara yang perlu kita periksa.

Maklumlah harga kereta tentunya cecah puluh atau ratus ribu jadinya kena pastikan kita terima kereta baru yang diidamkan dalam keadaan sempurna.

Bagi yang bakal ambil kereta baru, perkongsian dari Irwan Syah boleh dijadikan panduan

Tips semasa mengambil kereta baru (DIY)

Baru-baru ni ada seorang member call. Dia nak mintak tolong check kan kereta dia yang baru dapat. Ya, dia baru beli Proton X50 Flagship.

Disebabkan tak berkesempatan lagi nak drive, maka aku cuma menerangkan dengan panjang lebar dalam phone. Beliau agak nervous dengan kereta baru beliau.

Tambahan pula, beliau memang sangat detail dengan segala barang yang dibeli supaya sesuai dengan harga yang dilaburkan.

Sebelum ni pun, ada la beberapa orang member yang tanya benda sama kat aku. First time beli kereta, takde idea nak pastikan yang kereta tu benar-benar ok.

Sebenarnya, banyak je tips yang kita boleh jumpa kat internet. Cuma aku nak kongsikan sikit la tip aku secara simple. Sesiapa pun boleh buat.

Sewaktu ambil kunci kereta

1. Check luaran kereta. Pastikan tiada calar, kemek, cat tanggal, takde kesan karat, tayar semua sama brand and size. Periksa kereta di tempat terang untuk lebih senang nak kesan kecacatan. Paling senang cek cat pada body n bumper. Biasanya dalam production, body dan bumper ni di cat pada tempat berasingan. Maka kebarangkalian untuk warna tak sekata tu tinggi.

2. Cek bahagian dalam kereta. Cek fabrik seat, cek semua plastik part, pastikan takde calar, warna sekata, cek karpet. Simple je. Cek by visual dan cuba la touching sket mana-mana plastik part nak cek longgar or ketat.

IKLAN

3. Buka hood. Cek sekali engine condition. Pastikan tiada hose yang bocor, paras cecair yang optimum, takde wiring yang tertanggal, pastikan tiada bahagian yang berkarat.

4. Hidupkan engine dan mintak drive sekeliling kawasan. Lepas hidupkan engine, pastikan semua malfunction indicator tak menyala macam ABS, Engine check, temperatur, Airbag dsb.

Kemudian check semua suis yang ada, power windows, door lock, radio, aircond, wiper, lampu, signal, hon, ciggarette lighter, side mirror switch, dsb. Cek sekali gear, tak kira AT or MT. Cek ketat sgt ke, loose ke. Tak lupa juga hand brake.

5. Masa drive, test semua pedal yang ada. Check steering condition, brake, cuba lah tukar-tukar gear. Kalau auto cuba gear selain ‘D’. Check juga meter cluster condition, jarum speedometer, tachometer. Nyalakan lampu untuk cek brightness meter. Tak payah bawak laju, dalam 30 or 40 km/h pun dah cukup.

Kalau dah puas hati, baru sign. Sebab lepas korang dah sign satu borang tu, automatik kereta tu bukan lagi tanggungjawab penjual. Dah jadi tanggungjawab korang.

Kata lah, elok je lepas ko sign, ada mat rempit langgar kereta time tu jugak, maka claim insuran kena dibuat atas nama korang. Kalau belum sign, mat rempit tu langgar, insuran claim atas nama company dan korang sebenarnya berhak mintak kereta lain. So, sebelum sign tu, pastikan tempat tu betul-betul selamat ya.

IKLAN
Foto: Facebook GramViral

Driving Condition

Part ni paling penting sebab kalau ada problem, ianya tak dapat dikesan secara visual. Tak payah tunggu kereta korang sampai 1000 km, dah boleh check terus. Lagi awal dapat kesan problem, lagi senang nak report kat service centre. So secara mudahnya:

1. Check kereta korang masa tengah hari yang tengah panas membahang untuk pastikan engine korang berfungsi dengan baik. Begitu juga dengan aircond.

2. Drive kereta masa hujan. Lagi sejuk lagi bagus. Sama juga, nak pastikan engine takde problem masa hujan or sejuk.

3. Pastikan engine kereta tiada masalah untuk dihidupkan di awal pagi.

Ok, semua di atas ialah condition yang korang kena try sebab ada kereta masa sejuk ok, tapi masa panas lain pula. Begitulah sebaliknya.

Dari segi driving pattern

1. Try accelerate full throttle. Make sure takde rasa power loss or rasa lembab semacam. Apa-apaa hal kalau nak senang tengok tachometer (rpm). Biasanya abnormality senang nak kesan kat situ. Kalau ada rasa tak normal, cuba ingat kat speed berapa, rpm berapa dan gear berapa.

IKLAN

2. Cruising. Cari lah mana-mana jalan lurus yang panjang or highway, try la drive constant kat beberapa speed, 60, 80, 100km.h dsb. Cuba la detect apa-apa yang tak normal macam bunyi-bunyi, pedal rasa berat or tak respond. rpm tiba-tiba naik or drop, wind noise dsb.

3. Cari tempat yang selamat, cuba try brek secara lembut dan secara kuat. Pastikan tiada masalah pada brek dan tak efek engine (engine mati or mengaum) selepas berhenti.

4. Cuba la drive tempat jem paling teruk. Lagi teruk lagi bagus. Cek la pedal condition masa ni dan tgk engine rpm. Adakah stabil or mengaum-ngaum?

5. Drive kereta korang kat tempat-tempat hill climbing macam Genting or Cameron Highland. Nak check power kereta korang. Nak lagi best, bawak 4 orang bagi penuh. Masa ini la nak check, respon engine masa naik bukit dan brake masa turun bukit. Tapi berhati-hati sikit sebab agak bahaya.

Jangan lupa baca manual

So begitu la sedikit sebanyak tip yang aku boleh kongsikan. Just drive macam biasa. Kalau ada rasa apa-apa tak kena, terus hubungi salesman yang jual kereta hari tu dan boleh buat complain, chance untuk claim lagi tinggi bila lagi cepat problem dikesan.

Tapi korang pun kena sedar diri jugak la. Kalau korang beli kereta biasa-biasa tu, jangan la expect boleh pecut mcam Ferrari or Top speed macam Veyron. Kene berpijak pada realiti jugak kan? Kalau tak nanti buat malu diri sendiri.

Paling penting sekali, jangan lupa baca manual. Carilah masa dan baca la at least sekali. Ini penting untuk korang tidak memalukan diri sendiri masa buat komplen. Tengok spec kereta korang, cara pengoperasian, dan sebagainya.

Semoga bermanfaat

Sumber: Irwan Syah