Muka dan kulit dan cantik tapi bawah mata nampak jelas lebam. Ini masalah biasa kaum wanita, ada yang berhabis banyak untuk beli krim untuk atas lebam bawah mata ini.
Tapi daripada membazir lagi banyak, apa kata cuba cara semula jadi ini pulak. Cuma guna timun dan madu. Timun seperti yang kita tahu memang selalu digunakan untuk rawatan kecantikan.
Tip ini juga menurut Faarihah Kadir membantu mendapatkan kulit yang lebih berseri. Namun caranya bukan dengan menempelkan timun pada bawah mata tapi jadikannya ais kiub. Bagi yang nak mencuba boleh ikut langkah ini ya.
Tip untuk menghilangkan lebam bawah mata dan kulit muka yang bersih glowing dan sihat .
Ads
Bahan bahan yang digunakan
Timun
Madu
Air bersih
Kisarkan bahan bahan tersebut sehingga lumat dan masukkan ke dalam peti ais dan bekukan.
Ads
Gosokkan selama 10 minit dan bilas dengan menggunakan air bersih. Amalkan setiap malam.
Ramai yang menanam pokok mulberi untuk buahnya yang enak, manis dan masam. Selain itu ia juga kaya dengan khasiat vitamin C memang tak rugi untuk ditanam.
Namun begitu jika ada yang menanam pokok ini tapi kecewa kerana pokok tidak berbuah lebat, boleh praktikkan cara yang dikongsi oleh Ana Embong ini.
Tip kalau nak buah mulberi lebat
Tak rugi tanam mulberi, berbuah sepanjang masa. Boleh boleh makan, daun mudanya pula boleh dijadikan bahan masakan.
Jika buah pokok mulberi tidak lebat tip yang boleh dilakukan adalah;
– Sentiasa pangkas pokok. Bila keluar pucuk baru akan keluarlah buahnya.
– Manakala untuk dapatkan buah yang besar pula buang daun-daun sekitar buah ketika pokok sedang berbuah.
Ini pokok mulberi kampung yang saya tanam dalam pasu besar, buahnya pun agak besar.
Siapa yang suka buat atau berniaga kek mesti akan selalu guna whipping cream ini. Kalau buat cheese cake leleh ini juga bahan kena ada.
Harga whipping cream ini juga boleh tahan, bagi yang nak berjimat boleh saja hasilkan sendiri bahan ini. Buat sendiri tapi rasanya sama saja.
Bagi yang nak mencuba buat sendiri whipping cream ini boleh ikut cara yang dikongsi oleh Soleh Fattah.
Homemade whipping cream
Bahan-bahan yang diperlukan:
1 sudu besar ovalette
5 sudu besar susu pekat
4 sudu besar susu powder (tak kisah jenama apa, saya pakai Fernleaf Family)
3 sudu besar gula (boleh kurangkan)
1 bekas ais batu (pastikan dalam ketulan kecil supaya senang mix)- kuantiti rujuk gambar
Mixer ( boleh cuba pakai blender, tapi saya tak pernah cuba takut rosak)
Cara membuat
1.Masukkan semua bahan dalam satu bekas. Pastikan bekas besar, jangan pakai mangkuk kecil. Nanti whipping cream kembang semangkuk.
2.Gaul rata semua bahan-bahan, bagi sebati dulu. Kemudian baru putar pakai mixer. 1 minit pertama, guna kelajuan paling rendah, supaya ais batu terkeluar dari bekas.
3. Minit ke-2, boleh tingkat kan kelajuan, sederhana dalam 3 minit. Putar sampai tak nampak ais batu. Waktu ini kita akan nampak adunan dah berupa cream yg kembang semangkuk.
4. Bila ais batu dah tiada (boleh dengar bunyi ais waktu mix) boleh tingkatkan kelajuan mixer ke maksimum. Putar dalam 2 minit sahaja, jangan overbeat.
Buat sendiri aiskrim cawan ini memang berbaloi kerana siapa saja yang tak suka makan aiskrim, dari anak kecil sampai yang dah tua pun suka.
Malah kalau dah mahir boleh pula jadikan pendapatan sampingan seperti yang dilakukan oleh Nurul Ashikin yang menjual aiskrim cawan dari rumah.
Beliau juga tak lokek berkongsi resipi aiskrim yang dijual. Yang ini versi aiskrim dalam cawan yang comel dan boleh dipelbagaikan perisa.
Belajar buat aiskrim cawan, boleh buat pelbagai perisa
Moh kita belajar cara buat aiskrim pulak. Mak-mak surimah boleh buat side income juga dengan aiskrim ini. Sambil duduk rumah, duit pun masuk, jual aiskrim saja. Resipi saya halalkan.
Bahan-bahan aiskrim cawan:
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
3 tin air
2 sudu makan tepung jagung(bancuh dengan sedikit air)
2 sudu makan ovalatte
1 sudu makan esen vanilla/serbuk vanilla
2 cawan fresh cream/whipping cream non dairy
Cara membuat
1. Masak base susu (susu pekat dan susu cair) hingga mendidih. Setelah mendidih masukkan bancuhan tepung jagung, kacau sebati. Tutup api.
2. Sejukkan bancuhan base susu, lebih elok kalau bekukan semalaman. Fungsi untuk aiskrim lebih gebu.
3. Campurkan base susu tadi (kalau beku kena hancurkan dulu) dengan fresh cream bersama ovalatte dan esen vanilla. Putar guna kelajuan perlahan. Bila bancuhan dah sebati baru gunakan kelajuan nombor 4 atau 5. Putar lagi dalam 15-20 minit. Dah siap aiskrim.
4. Akhir sekali isi filing dalam cawan dan masukkan aiskrim tadi. Boleh lorekkan filing di atas aiskrim guna lidi. (Filing boleh beli di kedai bakeri dan boleh guna ikut cita rasa).
5. Dah siap, masukkan dalam frezeer semalaman dan boleh dimakan. Aiskrim ini boleh tahan sehingga 2 bulan jika disimpan dengan betul.
INFO: Kuantiti aiskrim boleh dapat dalam 35-40 cawan untuk resipi ini.
Stor di kebanyakan rumah kita adalah tempat simpan barang yang jarang digunakan atau barang yang tak mahu lagi digunakan.Ramai yang letak barang ini bertindan-tindan,...