
Selain nugget, bebola ayam antara makanan sejuk beku yang selalu kita beli kerana anak-anak menyukainya. Tapi kita tahu makanan frozen sebegini tak boleh selalu dimakan kerana mengandungi pengawet selain bahagian ayam digunakan banyak lemak
Kalau nak yang sihat sebaiknya buat sendiri. Kita boleh gunakan isi ayam tanpa lemak dan tak guna bahan kimia. Cara membuatnya dikongsi oleh Rizani Islar.
Buat sendiri bebola ayam
Bahan-bahan
Isi ayam dipotong
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih 3 ulas (kisar tanpa air bersama bawang besar)
Lada putih (kisar kering, kuantiti ikut tahap kepedasan yang disukai)
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Tepung gandum
Air rebusan ayam
Telur
Serbuk roti
Cara membuat:
- Isi ayam yang dipotong tadi direbus tapi jangan terlalu lama. Kemudian tos, biar sejuk dan kisar. Air rebusan jangan dibuang.
2. Campurkan ayam kisar, bawang merah dan putih yang dikisar, lada putih, garam & serbuk perasa. Gaul rata. Letak air rebusan ayam supaya agak-agak basah.
3. Perasakan, agar adunan cukup masin, dan pedas. Bila rasa dah ok, letak tepung gandum. Jangan terlalu banyak nanti bebola jadi keras.
4. Bentuk jadi bulat, celup dengan telur yang dibancuh diikuti dengan serbuk roti.
5. Panaskan minyak dan boleh terus goreng. Siap!
Selamat mencuba!
Sumber: Rizani Islar
Buat Sendiri Makaroni Bakar Cheese Meleleh Yang Sedap Macam Makan Di Kafe

Makaroni bakar cheese ini antara hidangan kesukaan peminat keju. Dapat pula cheese yang meriah meleleh lagilah sedap.
Cuma selalunya hidangan ini kita makan di kafe, sebab nampak macam susah nak buat. Hakikatnya nak buat makaroni cheese mudah saja kalau ikut perkongsian Jija Mycomel. Lepas ni kita buat sendiri, baru puas makan.
Buat sendiri makaroni bakar cheese meleleh
Bahan-bahan
2 cawan makaroni – rebus
1 tin sos spageti Prego (boleh guna perisa tradisional)
Lada hitam Ajishio
1 labu bawang besar – cincang
3 ulas bawang putih – cincang
1/2 paket daging cincang (nak guna semua pun boleh)
1/2 tin cendawan potong dadu
1 biji lobak merah kecik potong dadu
1/2 biji Capsicum potong dadu
Buah zaitun – jika suka
Cheddar cheese – parut
Cara membuat:
1. Panaskan 3 sudu minyak (nak guna minyak zaitun pun boleh). Tumis bawang & bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan lobak merah dan juga daging cincang kemudian kacau. Letakkan sedikit air untuk empukkan daging dan lobak merah masak dalam 3 minit.
3. Masukkan cendawan, capsicum, buah zaitun (kalau ada) kacau sekejap.
4. Masukkan sos Prego lalu kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.
5. Perisakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu sebab sos Prego dan lada hitam dah ada rasa garam.
6. Kemudian boleh masuk dalam bekas alumunium size 7×7. Boleh dapat 2 bekas. Kalau tiada boleh guna loyang masak kek size 9×9.
7. Seterusnya buat sos putih. Sediakan;
-2 cawan susu segar
-2 sudu besar tepung gandum
-4 sudu besar butter
-Sedikit garam
8. Masak semua bahan dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 minit. Kemudian tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni.
9. Parutkan chedar cheese kalau suka cheese yang banyak. Lapis dengan cheddar slice di atasnya. Bakar oven 160 selama 20 minit. Siap!
Selamat mencuba.
Sumber: Jija Mycomel
Panduan Tanam Serai Untuk Jualan, Boleh Buat Kalau Ada Laman Luas

Laman luas, suka bercucuk tanam dan ada keinginan nak tanam secara komersial. Kalau dah ada hasrat apa kata mulakan saja dengan tanam serai. Memang boleh jana pendapatan sampingan ribuan ringgit.
Tapi macam mana nak tanam serai untuk jualan atau skala besar. Perkongsian dari ini mungkin boleh membantu.
Cara tanam serai untuk jualan, boleh tambah pendapatan ribuan ringgit sebulan
1. Dapatkan anak benih
Kita boleh mendapatkan anak benih daripada pasar tani atau kedai-kedai runcit sahaja. Sebelum beli rancang dahulu berapa rumpun nak tanam. Contohnya kalau nak buat 10 rumpun, setiap rumpun letak 5 anak benih.
Jadi kena beli 50 batang serai sebagai anak benih. Kita juga boleh memilih mahu menanam serai peha ayam ataupun serai kampung. Saya menanam serai peha ayam di halaman rumah saya.
2. Rendam anak benih dalam air
Saya pernah mencuba tanam terus benih serai ke tanah tapi ada yang hidup dan ada yang mati. Selalunya benih yang kita beli dari pasar tani telah dibersihkan dan tiada akar membuatkan anak benih kita susah nak hidup.
Jadi kita perlu merendam semua benih kita dalam jag air.Kenapa perlu dalam jag air?Kerana jag air dibuat daripada kaca dan lutsinar. Jadi kita boleh melihat takat air yang kita masukkan ke dalam jag.
Nak pakai jag plastik pun boleh asalkan lutsinar. Kita tegakkan semua benih serai dalam jag dan masukkan air cukup setakat sampai perut anak benih serai sahaja.Kebiasannya akar benih anak serai akan tumbuh selepas 4 hari kita merendamnya.
3. Penyediaan tanah untuk tanaman serai
Serai memerlukan tanah yang sedikit padat untuk membolehkan anak benih berdiri tegak dan tidak mudah tumbang.Tanah yang baik adalah campuran tanah lektrik / tanam merah dengan tanah bakaran sampah.
Jangan guna tanah hitam yang kita beli dari nurseri pokok atau pasar raya tu.Tanah tu jenis poros dan tidak dapat menyokong anak benih serai.Buatlah 10 longgok tanah dengan jarak 3×3 kaki sebagai jarak minimum.Nak jarak yang lebih besar pun ok.
4. Menyiram air ke longgokan tanah
Kita perlu menyiram longgokan tanah terlebih dahulu sebelum kita menanam anak benih supaya tanah longgok ini menjadi lembut dan sedikit melekit-lekit. Ini penting untuk memastikan anak benih boleh ditanam dengan elok dan sebagai medium untuk serai mengeluarkan daun.
Pastikan longgokkan tanah ini kita jadikan seperti doh dan diletakkan di atas tanah.Tanam serai tidak memerlukan kita mencangkul tanah atau mengoreknya. Cukup sekadar letakkan longgokan tanah sahaja. Kalau tanah di rumah kita jenis tanah yang keras, barulah kita mencangkul sedikit untuk melembutkannya. Kita juga boleh menanamnya dengan membuat batas-batas. Nak tanam dalam pasu pun boleh.
5. Menanam benih serai ke longgokan tanah atau batas
Ini adalah satu proses yang amat penting. Pastikan kita menanam serai dengan ke dalamannya cukup sekadar tenggelam akar sahaja dan bukannya sampai habis perut serai.
Serai akan mati jika kita menanam dengan terlalu dalam menyebabkan anak serai susah nak tumbuh keluar dari benih serai.Yang akan hidup adalah anak serai yang akan keluar daripada benih serai dan bukannya benih serai itu sendiri yang akan tumbuh.
Kita boleh menanam benih itu secara menegak ataupun serong.Jika kita tanam menegak, nanti di tengah rumpun serai kita akan ada lompang kerana benih serai akan mati.Yang akan hidup hanyalah anak serai yang keluar daripada benih sahaja. Sebab itu tanah yang padat dan melekit amat penting untuk menampung berat benih serai supaya tidak tumbang kerana kita tidak tanam serai dengan dalam.
Cukup sekadar tengelam akar di bawah perut serai sahaja.Lagi banyak benih serai yang kita letak, lagi besar rumpun serai yang akan jadi.Sebab itu kita boleh meletakkan lebih daripada 5 anak benih pada setiap longgokan tanah.
6. Kekerapan menjirus air
Kita perlu menjirus sekurang-kurangnnya 2 kali sehari iaitu semasa awal pagi dan petang untuk memastikan serai kita tumbuh dengan sihat dan cepat.Selepas 7 hari barulah kita boleh mengurangkan siraman air kepada 1 kali sehari.Pastikan sewaktu menyiram, anak benih tidak tumbang daripada tanah.
7.Pembajaan
Serai yang saya tanam tidak menggunakan apa-apa baja.Tapi kalau nak guna bolehlah guna baja pengalak daun sahaja.Belilah apa-apa sahaja jenis baja tapi baja yang terbaik adalah baja yang bersifat larutan dan bukannya baja yang berbentuk pepejal atau pun butiran.Baja dalam bentuk larutan lebih mudah diserap oleh serai berbanding butiran.
8. Pantang larang serai
Jangan sesekali kita mengerat rumpun daun serai sewaktu serai dalam proses pembesaran.Kadang-kadang orang kita lebih suka mengerat daunnya supaya nampak cantik dan tidak semak.Tetapi akibatnya membuatkan serai kita tumbuh melidi dan tidak gemuk kerana serai akan menggunakan tenaganya untuk kembali menumbuhkan daun.
Biarkan sahaja rumpun serai membesar dan menjadi semak sehinggalah sampai masa untuk kita menuainya.Kita boleh menuainya apabila melihat daunnya sudah bertukar menjadi hijau tua dan kasar.Batang-batangnya juga sudah besar dan gemuk-gemuk.
9. Cara menuai serai
Pastikan kita memakai baju lengan panjang,seluar panjang,kasut bertutup dan sarung tangan jenis kain sewaktu mahu menuai serai.Ini adalah untuk mengelakkan kita mendapat miang daripada daun serai.Kita juga mahu mengelak daripada mendapat luka kerana daun serai ini tajam.
Kita mulakan menuai dengan mengerat semua daun yang ada di rumpun serai.Kita boleh menggunakan pisau ataupun gunting. Selepas kita ketepikan daunnya, barulah senang untuk kita mencangkul rumpun serai itu.Kita cangkul rumpun serai biar keluar serumpun terus.
Sebenarnya tidak teruk pun nak cangkul rumpun serai ni kerana serai tidak tumbuh dalam.Ia tumbuh hanya sekadar di permukaan tanah sahaja.Dari rumpun serai inilah kita asingkan setiap batang serai dengan menggunakan pisau.
10. Mengasingkan serai
Dalam satu rumpun serai pasti ada batang serai yang gemuk, yang masih muda dan batang yang kurus melidi.Kita kena asingkan serai yang gemuk dan serai yang kurus ni.Serai yang gemuk bolehlah kita jualnya di pasar tani ataupun pasar borong.
Harga bagi sekilo serai di tempat saya adalah RM2.00 sekilo.Jika kita menjualnya sendiri di pasar tani, harganya dikira menggunakan batang.I batang kalau tak silap RM10 sen hingga RM20 sen. Satu rumpun serai kita boleh dapat dari 1kg hingga 2 kg serai.Bergantung kepada baja dan air yang kita beri kepada serai kita.
Serai yang kurus melidi jangan la pula kita buang. Kita boleh menggunakannya untuk projek tanaman serai fasa 2 pula.Jadi kita hanya perlu beli benih sekali sahaja seumur hidup.Benih serai untuk kali kedua tanaman dan seterusnya hanya menggunakan benih dari rumpun serai itu sendiri.
11. Benih daripada rumpun serai
Benih yang kita ambil daripada rumpun serai tidak perlu lagi kita merendamnya dengan air kerana sudah mempunyai akar. Jadi kita boleh tanam terus ke tanah dengan mengikut sahaja dari langkah 3 hingga seterusnya. Jadi langkah ini akan berterusan sehinggalah kita tengok serai pun sudah muak.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Norash Farm
Patutlah Tak Tajam, Rupanya Selama Ini Kita Asah Pisau Salah Cara!

Pisau kalau tumpul memang akan melambatkan kerja kita didapur. Penyelesaiannya kenalah diasah.
Tapi kenapa ya walau diasah tetap jugak tumpul. Sebabnya cuma satu, cara kita asah pisau selama ni salah.
Lelaki dalam video ini berkongsi cara betul mengasah pisau, selain berkongsi kegunaan besi penampan yang kita tak tahu!
Tipnya…
1. Asah pisau arah sehala saja (tolak mata pisau sehala, jangan ditarik pisau ke belakang seperti yang kita selalu lakukan).
2. Asah setiap bahagian sama banyak, supaya setiap bahagian sama tajam. Jika satu bahagian 5 kali, asah sebelah lagi kiraan yang sama.
Selamat mencuba!