Takde oven nak masak kek? Takde masalah! Boleh saja bakar kek dalam periuk guna dapur gas.
Sebenarnya ini jugalah cara yang digunakan oleh orang tua kita dulu untuk masak kek. Dan kek pula elok saja kejadiannya.
Bagi yang tiada oven tapi nak masak kek, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Nor Elyani Ramli. Resipi mungkin sama tapi cara masak kek atas dapur itu yang penting (baca tip dulu bahagian bawah ya). Cantik & gebu kek dia.
IKLAN
Kek Marble Masak Atas Dapur Gas
Bahan-bahan:
1 cawan margerin (saya guna cap Pelangi )
1 cawan gula
2 cawan tepung naik sendiri (diayak)
1 sudu kecik esen vanilla
5 bijik telur size B
2 sudu besar susu cair
Pewarna hijau & merah
Masukkan telur sebijik demi sebijik & pukul sampai sebati. Akhir sekali masukkan tepung yang dah diayak.
Kemudian bahagikan adunan kepada 3 bahagian utk letak pewarna. Tuang adunan dalam loyang (corak ikut cita rasa).
IKLAN
Ambil periuk besar yang boleh muatkan loyang, letak atas dapur. Masukkan loyang dalam periuk dan tutup periuk.
Masak dengan api yang kecil dalam 45 minit. SIAP.
Tip penting
1) Periuk kena tutup semasa bakar/masak kek 2) Tak perlu letak air, kalau letak air jadi stim/kukus 3) Boleh letak alas bahagian dalam periuk dengan tudung periuk / pasir atas apa-apa petua yang mak-mak kita ajar sebelum letak loyang kek. Tapi saya letak loyang kek direct dalam periuk.
4) Kek saya masak dalam tempoh 45 minit, kalau kek belum masak dalam waktu itu, tambah masa 5 ke 10 minit lagi. 5) Saya tak panaskan periuk sebelum masuk loyang kek, kalau ada yang nak panaskan dulu, terserah.
Choco jar ini memang jadi kegemaran ramai, terutama anak-anak. Kalau jual laku keras. Ya lah coklat kan, siapa yang suka.
Tapi nak beli selalu pun kena berkira-kira sebab sebalang kecil saja harganya dah RM15. Jadinya apa kata kalau buat sendiri saja. Sebab cara nak buat pun mudah sangat, cuma guna tiga bahan saja. Nak buat berniaga pun boleh.
Kalau nak cuba buat sendiri boleh ikut cara yang dikongsi oleh Norhamiza ini.
Buat sendiri choco jar, puas hati makan depan tv
Bahan-bahan
500 gram small coco crunch
500 gram coklat Berly
Setengah cawan minyak masak
Cara membuat:
Cairkan coklat guna teknik double boil
2. Dah cair coklat, letak minyak. Tujuannya supaya coklat tak beku semula bila dah sejuk. Kemudian gaul, dan letak dalam balang.
Siap!
TIP
Boleh guna apa jenis coklat, ikut cita rasa.
Boleh gantikan dengan buble rice juga tapi panggang dalam oven dulu sampai kekuningan. Suhu 160 darjah masa 7 minit ikut oven masing-masing. Boleh juga sangai dalam kuali kemudian biarkan sejuk.
Selalu VK share DIY open wardrobe yang ringkas, tapi kali ini kita kongsi DIY almari/kabinet yang lengkap.
Jangan tak percaya almari ini pun boleh kita buat sendiri. Kena ada skil bertukang sikit je macam dilakukan oleh Ayob Bin Che Nan.
Kalau ada yang nak cuba buat waktu duduk rumah selama tempoh PKPB ini boleh ikut langkah yang dikongsi oleh Encik Ayob ini.
Projek amatur buat wardrobe
Mini projek D.I.Y waktu PKPP & PKPD. Wardrobe untuk anak simpan barang.Projek amatur, bukan pro. Kos lebih kurang dalam RM1,500.
Langkah demi langkah
1.Kayu yang digunakan:
Papan lapis 9mm (3hun) Kayu ketam 1″x2″ dan 1″x1″
2. Setting tapak. Letak plywood pada dinding guna L bracket
3. Alignment dan balancing
4. Buat kerangka laci
5. Setup laci
6. Testing pintu. Pemegang almari beli di Shopee.
7. Buat tambahan ruang bagasi tingkat atas rapat siling. Touch up tempat skru guna woodfiller. Bila dah kering sebelum cat kena kikis guna kertas pasir.
8. Set up alignment.
9. Cat bahagian dalam.
10. Setup laci-laci.
11. Pasang border hitam atau edging guna gam dunlop.
Ada sayur yang boleh ditanam melalui keratan, menggunakan tunggul dan ada yang memang perlu menggunakan biji benih.
Bagi yang perlu guna biji benih sebaiknya sebelum beli, kita ada pengetahuan tentang jenis biji benih ini. Dikongsi oleh Nazrul Azam dua jenis utama biji benih ini perlu kita tahu sebelum beli.
Sebelum beli biji benih kena tahu jenisnya
Sebelum kita pegi beli biji benih, sama ada di supermarket, nursery, kedai hardware, online atau di mana saja baik kita kenali dulu jenis-jenis biji benih di pasaran. Ketahuilah bahawa bukan semua biji benih adalah sama. Biji benih ada 2 jenis utama. HYBRID / F1 atau HEIRLOOM / OPEN POLLINATION.
Jenis Hybrid / F1
Biji benih berstatus HYBRID / F1 adalah biji benih yg telah dihasilkan melalui proses scientific rumit di dalam makmal. Kebanyakannya telah dimodify secara genetik (GMO) untuk memberikan hasil yang telah ditentukan. Contohnya : buah lebih besar, banyak, tahan penyakit dan lain lain.
Walaupun ada yang bukan GMO tapi ianya masih melalui proses rumit yang hanya boleh di lakukan oleh syarikat besar. How to know? Tengok nama dan packaging. Mengikut undang-undang, ianya mesti dilabelkan dengan betul. Jadi lihat paket, cari ada ke words Hybrid atau F1. Kalau takde maknanya bukan.
Satu lagi cara mudah ialah namanya. Biji benih hybrid selalunya ada nama yang fancy seperti Cili Kulai, Timun Satay King, tomato Mayang Mengurai dan macam-macam lagi. Semua hybrid la tu. Dengan segala kelebihan hybrid, maka mestilah ianya terbaik kan? Tak juga, jom kita tengok sisi negatif pula.
-Hybrid ini kebanyakannya adalah GMO. Kadang-kadang kita tak tau pun sama ada ia GMO atau bukan. Pengeluar tak perlu mention pun tentang perkara ini. Pada saya, kurang baik untuk environment. Ianya dah diubah dari kejadian asalnya.
-Hybrid lebih mahal. Memanglah company dah belanja banyak modal untuk develop seeds ini so obviously dorang nak recover balik investment dorang. Tapi orang kata sama juga harga RM 3 sepaket? Ye, tuan puan, sama tapi cuba tengok isi sepeket tu dan bandingkan. Kadang-kadang kita beli sepaket biji benih tembikai hybrid RM3 tapi isinya ada 4 biji je.
-Hybrid Kita boleh tanam sekali saja! Maknanya, bila dah keluar hasil nanti kita tak boleh simpan bijinya untuk tanaman semula. 99% chances tak akan jadi. Sebabnya ialah biji benih hybrid ni juga telah dimodify untuk hanya berikan hasil terbaik SEKALI saja. Jadi kalau nak tanam lagi, beli lagi la.
Tak galakkan anda simpan biji benih dari sayur atau buah yang dibeli, especially yang nampak sangat besar / cantik. Kalau tanam semula susah sangat nak jadi.
Heirloom / open pollination
Ianya biji benih secara traditional. Dulu orang tua kita simpan biji benih untuk semua tanamannya hingga beberapa generasi tanaman tu, inilah heirloom. Biji benih yang disimpan untuk beberapa generasi tanaman yang sama.
Tapi, takde expired ke biji benih yang simpan lama? Biji benih yang disimpan dengan baik (kering Dan gelap), berpuluh tahun pun boleh. Biji benih jenis ini, semuanya dihasilkan oleh petani sendiri atau syarikat biasa tanpa melibatkan makmal berjuta ringgit.
Ianya dihasilkan melalui pengalaman dalam menentukan tanaman-tanaman yang terbaik untuk menghasilkan biji benih yang paling baik secara open pollination yang terkawal.
Biji benih heirloom / open pollination ini biasanya akan memberikan hasil yang baik secara konsisten. Dan yang paling penting, Kita nak simpan biji benih untuk tanam semula, boleh tiada masalah. Insha’Allah ianya akan berikan hasil yang sama baik.
Jadi mana yang lebih baik? Pada saya, saya lebih suka heirloom / open pollination seeds. Ianya adalah hasil kerja keras petani sendiri dan disokong oleh syarikat-syarikat kecil.
Ramai teruja mula bercucuk tanam tambah lagi bila tengok biji benih dah bercambah jadi anak pokok. Tapi yang 'spoil' adalah bila dah alih dari tempat semaian anak pokok tak naik sebaliknya bantut.